BIS: Băncile centrale trebuie să asigure atenuarea turbulențelor de pe piețele financiare

BIS: Băncile centrale trebuie să asigure atenuarea turbulențelor de pe piețele financiare

Marile bănci centrale trebuie să se asigure că eforturile lor de a majora gradual ratele dobânzilor se dovedesc suficient de eficiente pentru a atenua piețele financiare care deja se confruntă cu turbulențe, se arată în cel mai recent raport al Băncii pentru Reglemente Internaționale (BIS), transmit Bloomberg și Reuters, citate de Agerpres.

Avertismentul vine după ce investitorii continuă să cumpere masiv acțiuni, încurajați de îmbunătățirea economiei globale și inflația scăzută.

Dar nivelul ridicat al datoriilor, vulnerabilitățile din sistemul financiar și majorarea prețurilor activelor în acest an par să sporească prudența Băncii pentru Reglemente Internaționale.

“Nivelul ridicat al datoriilor, în valută și în monedă locală, încă există. Așa cum sunt supraevaluate și prețurile activelor. Cu cât mai mult continuă perioada de riscuri excesive, cu atât ar putea deveni mai ridicată expunerea bilanțurilor, fiind posibile turbulențe pe termen lung”, a afirmat șeful Departamentului economic și monetar al BIS, Claudio Borio.

Îmbunătățirea perspectivelor economiei globale, continuarea măsurilor de relaxare fiscală în Japonia și asigurările oficialilor Fed și BCE privind diminuarea lentă a portofoliului de active explică probabil randamentele încă scăzute. “Poate fi considerată eficientă o înăsprire a politicii monetare dacă se atenuează clar condițiile financiare? Și, dacă răspunsul este nu, ce ar trebui să facă băncile?”, se întreabă Borio.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională. BRI este contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.