Mugur Isărescu despre credite, dobânzi și ROBOR: cei care iau credite pe termen lung să îşi facă bine socotelile

Mugur Isărescu despre credite, dobânzi și ROBOR: cei care iau credite pe termen lung să îşi facă bine socotelile

Guvernatorul Mugur Isărescu a transmis ieri, în cadrul conferinței de după sedința de politică monetară, singurul mesaj oficial de la BNR pentru cei care decid să se imprumute la bănci: “faceti calcule cum trebuie şi lucrurile vor fi sub control”.

Mugur Isărescu: „Eu ştiu foarte bine că am fost criticat când am spus că atunci când a fost ROBOR de 5% n-a murit nimeni în România, dar ăsta a fost adevărul. Sunt doar cinci ani de atunci. Între timp au crescut salariile cu vreo 20 – 30%.

Lumea, mai ales cei care iau credite pe termen lung, să îşi facă bine socotelile. Acestata e îndemnul nostru. Nici dobânzi fixe, nici …nu putem decât să le spunem realitatea. Un credit are o singură componentă obligatorie – nu eşti obligat să iei credit. Nimeni nu e obligat sa ia credit, cum ești obligat să platești impozit. Dar eşti obligat să îl dai înapoi… pentru că nu sunt banii tăi”, a spus Guvernatorul în întâlnirea cu presa.

Referitor la politica de dobândă monetară, BNR a decis să mențină dobânda de referință la 2,5%. Banca Cetrală a majorat anul acesta de trei ori dobânda cheie, în lunile ianuarie, februarie, respective mai, cu câte 0,25 punct procentuale de fiecare dată.

“Dacă nu le majoram atunci, probabil acum eram obligați să ne ducem cu ele mult mai sus ca să dam inflația în jos. Pare un paradox, dar nu este. La asemenea dobânzi nu cred ca este cazul să generam o temere națională”, spune guvernatorul.

Mugur Isărescu a reamintit că “ROBOR este un produs al pieței” și că rolul BNR este de a publica indicele. Acesta cere actorilor din piață să “lase piața să funcționeze”.

“ROBOR este un produs al pieței. Nu noi l-am creat. A fost o înțelegere între bănci și clienții băncilor, noi nu facem altceva decăt să publicăm acest indice al ROBOR-ului, dar el nu este exagerat. Le ia într-adevar bani din buzunare celor care apelează la credite de consum sau ipotecare….

Eu cred ca este de datoria băncilor, a clienților să iasă cu calcule liniștite în piață, să nu exageram și să lăsam piața să funcționeze. Așa vom ieși din necazurile noastre. Așa vom duce și inflația în jos și vom asigura o creștere economică de durată, lasând piețele să funcționeze normal, nu sugrumându-le cu temeri care este clar că sunt exagerate”, a explicat guvernatorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.