Comisia Europeana isi va prezenta pe 11 septembrie propunerile privind crearea unei autoritati unice de supraveghere bancara in zona euro, care ar putea fi pusa in aplicare cel mai devreme de la inceputul anului 2013, a precizat o sursa europeana apropiata discutiilor si citata de AFP. “O propunere va fi facuta pe 11 septembrie”, a indicat aceasta sursa, adaugand si faptul ca “suntem in asteptarea definirii structurii pe care o va avea aceasta entitate”.

Crearea unei autoritati unice de supraveghere bancara a fost stabilita in cadrul ultimului summit european, la finalul lunii iunie. Aceasta este o conditie esentiala pentru ca viitorul fond de salvare permanenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, sa poata oferi direct imprumuturi bancilor, fara a mai folosi ca agenti intermediari statele membre, evitandu-se astfel o  crestere a datoriei acestora din urma.

Acest dispozitiv intereseaza mai ales Spania, tara careia zona euro s-a angajat sa ii imprumute 100 de miliarde de euro pentru ajutorarea sistemului bancar.Proiectul referitor la uniunea bancara viseaza transferarea unei parti mari din puterea de supraveghere catre Banca Centrala Europeana (BCE), in defavoarea Autoritatii Bancare Europene (ABE).

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)