[dropcap]D[/dropcap]upa trei ani de criza, mai mult sau mai putin evidenta, reala sau pur psihilogica, procesul de executare silita a garantiilor constituite de clientii bancilor a capatat accente de profesionalism. Daca prin 2009 se vorbea numai pe la colturi despre executarea silita, bancherii aducand in discutie diverse forme de amanare a durerii pentru care in cele mai multe cazuri nu exista leac, acum, la trei ani distanta, lucrurile s-au schimbat in totalitate. Bancile si-au construit adevarate imperii puse in slujba recuperarii datoriilor de la clientii rau-platnici, fiind pregatite sa promoveze, sa vanda si, in final, sa valorifice proprietatile executate silit. Executarea silita a devenit o obisnuita pentru banci in mediul on-line, unde nu mai putin de 24 institutii de credit (BCR, BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank, Banca CF Firenze, Intesa Sanpaolo Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Bank Leumi, CEC Bank, Credit Europe Bank, Emporiki Bank, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank, MKB Romexterra Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, Romanian International Bank, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank, ING Bank) si-au pus la lucru paginile de internet pentru a gasi clienti dispusi sa achizitioneze unul dintre bunurile imobile scoase la vanzare. Mai mult, 6 dintre aceste banci (BCR, BRD, Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Bank Leumi si Libra Bank) si-au construit chiar portaluri specializate, prin intermediul carora promoveaza toate proprietatile aduse drept garantie de catre clienti si care urmeaza a fi valorificate. Spre exemplu, daca in 2010 vorbeam despre cateva sute de anunturi de vanzare, acum sunt mii de anunturi in fiecare luna. Mai exact, cele 24 de banci au in prezent aproape 3.700 de proprietati scoase la licitatie pentru care asteapta cumparatori.

Banca Transilvania, BCR si BRD, cele mai agresive

Cele trei banci care ocupa podiumul sistemului bancar autohton dupa nivelul activelor isi impart si primele trei locuri intr-un clasament dupa numarul de bunuri imobile aflate in procedura de executare silita. Acest fapt este determinat cu precadere de numarul mare de clienti, care atrage dupa sine si un numar mai mare de rau-platnici. Banca Transilvania este prima in acest top, postand pe pagina de internet dedicata aproape 520 de anunturi de vanzare a unor case/vile (111), terenuri (183), apartamente (156), spatii comerciale si birouri (42) si proprietati industriale (24). In schimb, BCR promoveaza 475 de asemenea anunturi, dupa cum urmeaza: 235 cladiri, 10 proiecte imobiliare, 43 spatii comerciale,  132 terenuri si 65 proprietati industriale. Si BRD mizeaza pe un site specializat, unde sunt vizibile in prezent 455 anunturi pentru vanzarea a 25 cladiri industriale, 256 proprietati rezidentiale, 13 spatii comerciale si 161 terenuri.

Topul bancilor dupa numarul de anunturi de licitatii

Banca Transilvania – 516
BCR – 475
BRD – 455
Bancpost – 379
Piraeus Bank – 259
Intesa Sanpaolo Bank – 205
Raiffeisen Bank – 200
CEC Bank – 173
Credit Europe Bank – 155
OTP Bank – 149
Volksbank – 132
Bank Leumi – 99
Banca Romaneasca – 69
Marfin Bank – 69
ProCredit Bank – 62
Alpha Bank – 61
UniCredit Tiriac Bank – 52
Libra Bank – 46
Garanti Bank – 36
ING Bank – 31
Banca CF Firenze – 20
MKB Romexterra Bank – 19
Emporiki Bank – 13
Romanian International Bank – 10

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)