Programul lansat in iunie 2009 este pe cale de epuizare, mai fiind disponibile 160 milioane de euro pentru imprumuturi, potrivit Ziarul Financiar. Bancile au dat 92.000 de credite Prima Casa dintr-un portofoliu total de 160.000 de imprumuturi pentru achizitia de locuinte. La un credit mediu de 40.000 de euro, rezulta ca bancile mai au bani pentru circa 4.000 de imprumuturi. De la inceputul anului au fost vandute 11.000 de credite Prima Casa, cu o valoare cumu­lata de 410 mil. euro. Luand in calcul un ritm mediu de 100 de dosare aprobate pe zi, bancile ar putea epuiza garantiile pana la sfarsitul lunii iunie.

Prima Casa, programul prin care s-au vandut 92.000 de credite ipotecare cu garantia statului, a adus bancilor un business de 3,6 miliarde de euro in ultimii patru ani, jumatate din aceasta suma fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de Guvern.

Soldul creditelor acordate pentru achizitia de locuinte a urcat de la 5 miliarde de euro in decembrie 2008 la 8,6 miliarde de euro la sfarsitul lunii aprilie 2013, cresterea fiind echivalenta cu volumul imprumuturilor „Prima casa“.

Creditele garantate de stat au ajuns astfel sa reprezinte o treime din nu­marul total al imprumuturilor pentru achizitia de locuinte din portofoliile bancilor. Chiar daca astfel bancile au primit un balon de oxigen de la stat, acestea raman reticente sa finanteze economia si vad riscuri la fiecare pas, mai scrie ZF

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)