Dupa o perioada in care Comisia Europeana a amenintat in mod repetat cu suspendarea platii de fonduri europene pentru anumite programe, Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) propune un set de masuri pragmatice pentru ca Romania sa accelereze ritmul de atragere a banilor europeni, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei.

„Punem la bataie experienta a 1.000 de experti, nu doar pentru a evita blocarea fondurilor, ci pentru a atinge o absorbtie de cinci ori mai mare. Important este ca proiectele de reforma deja demarate sa fie continuate, indiferent de schimbarile politice. De aceea, prezentam acest material ca o sursa deschisa de solutii tehnice pentru institutiile statului si pentru platformele tuturor partidelor politice ”, a declarat directorul executiv ACRAFE, Robert Pavelescu.

In raportul „Propuneri pentru Absorbtia Eficienta a Fondurilor Comunitare”, aflat la cea de-a treia editie, ACRAFE invita la o perspectiva obiectiva, pornind de la o analiza a situatiei actuale, care include esecurile unor programe, precum Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, dar si progresele. „in ciuda nemultumirii generale, Romania a facut pasi importanti inainte: a contractat aproape 70% din fondurile europene, a crescut ritmul absorbtiei interne, astfel incat in anul 2011 a absorbit cat in toti cei 3 ani anteriori si a externalizat o parte din functiile sale catre mediul privat”, a precizat Pavelescu.

[quote_left]NOU: “Bilantul bancilor in 2011 pe piata de fonduri europene” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre finantarile acordate anul trecut de BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Garanti Bank. Pentru informatii unicat CLICK AICI![/quote_left]Raportul prezinta 11 solutii aplicabile imediat, cu impact asupra fondurilor aferente perioadei 2007-2013 si 7 solutii aplicabile pe termen mediu si lung, cu impact asupra fondurilor aferente perioadei 2014-2020. „Chiar daca pare ca zarurile au fost aruncate, nu este deloc asa. Putem ajunge, pana in 2015, la 100% absorbtie a fondurilor europene pe agricultura si 80% a fondurilor structurale. si nici macar nu trebuie sa ne dam de trei ori peste cap, pentru ca resursele necesare sunt la indemana, trebuie doar sa le combinam. Primii pasi pe care ii propunem sunt: cresterea capacitatii institutionale prin folosirea extinsa si inteligenta a asistentei tehnice, ocuparea imediata a posturilor vacante in sistemul de gestionare a fondurilor europene si motivarea pentru performanta a functionarilor din sistem”, a explicat vicepresedintele ACRAFE, Marian Dobrila.

Acest an este crucial si pentru pregatirea strategiei si elaborarea documentelor programatice pentru perioada 2014-2020. „Dupa 12 ani de fonduri pre si post aderare, Romania are inmagazinata in mediul privat multa experienta, iar disponibilitatea transferului acesteia din partea beneficiarilor de fonduri, a consultantilor si a societatii civile poate fi facut imediat. De aceea, este extrem de important sa construim un proces de consultare publica a tuturor acestor actori care sa conduca la o strategie reala si care sa le dea romanilor posibilitatea sa ramana sau sa se intoarca in tara pentru oportunitatile pe care le vor gasi”, afirma vicepresedintele ACRAFE.

Raportul subliniaza importanta strategica a redobandirii autonomiei alimentare, autonomiei energetice si impulsionarii industriilor creative pentru Romania. „Nu consumarea banilor europeni este cea mai mare problema a Romaniei, ci rezultatul utilizarii lor. Spre exemplu, desi am investit 3,5 miliarde de euro in agricultura, doar din fonduri europene, inca importam 70% dintre alimente. Pe de alta parte, pretul cu care produsele ajung la piata este de sapte ori mai mari decat pretul cu care pleaca de la producator. De aceea, trebuie sa folosim fondurile europene pentru a ne orienta spre cresterea, in mod durabil, a productiei nationale si pentru a controla impactul semnificativ al scumpirilor asupra consumatorilor, explica Dobrila.

in luna martie 2012, ACRAFE a initiat crearea PACT-ului societatii civile romanesti pentru fonduri europene. „Ne propunem sa cream o forma de actiune comuna pentru beneficiarii de fonduri – companii, ONG-uri, patronate, sindicate, institutii de educatie si cercetare – si companii de consultanta pentru a-si integra demersurile in relatia cu autoritatile. Dorim sa contribuim nu numai cu propuneri, ci si prin sustinerea implementarii celor care vor fi considerate viabile”, a adaugat Pavelescu.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)