Stiu, va plac povestile si noi avem una de spus. Pe scurt, ca asa e in online. “Cenusareasa” din banking, Volksbank, s-a maritat cu Fat-Frumos (crestea’ntr-un an cat altii’n zece!) – Banca Transilvania  – si vor trai “pe cai mari” pana la… noi achizitii!

„După martie 2016, cand trebuie sa se incheie procesul de integrare, ne vom uita dupa alte achizitii. Cred ca avem o fereastra de oportunitate de 1-2 ani, cand putem creste”.

Banca Transilvania a anuntat ca pretul pentru pachetul de 100% din actiunile Volksbank Romania a fost stabilit la 81 milioane de euro, din care 58 milioane de euro sunt puse intr-un cont escrow pentru acoperirea unor eventuale riscuri ce ar putea aparea in termen de un an. Pretul a fost platit in intregime ieri din lichiditatile BT, anunta banca ce are un profit anual net de 103 milioane de euro si lichiditati de circa 1 miliard de euro.

Pretul platit de BT de 81 milioane de euro indica un multiplu de 0,19 raportat la capitalul actionarilor bancii

In cadrul tranzactiei, Banca Transilvania si-a asumat rambursarea unor finantari de 2,857 miliarde de lei (circa 647 milioane de euro, la cursul de schimb al zilei) acordate anterior de catre banca – mama catre Volksbank Romania. Banca Transilvania precizeaza ca valoarea respectiva referitoare la rambursarea unor finantari anterioare contractate de Volksbank a fost stabilita in ziua inchiderii tranzactiei la valoarea nominala.

In aceste conditii, pretul pe actiuni si inlocuirea liniilor de credit intragrup asumate ridica valoarea tranzactiei la aproximativ 728 milioane de euro.

Un pamflet lansat de BankingNews.ro la finalul lunii ianuarie, anunta plata in franci elvetieni la achizitia Volksbank . Citeste aici

“Trebuie sa rambursam actionarilor Volksbank circa 630 de milioane de euro… in franci el­ve­tieni, pentru ca asa au solicitat. Toata plata trebuie sa o fa­cem astazi (ieri – 7 aprilie, data tranzactiei) declara Horia Ciorcila, presedinte Banca Transilvania. Este cea mai mare plata pe care o face Banca Transilvania vreodata“, mai spune presedintele BT.

Zambetele au incheiat cea mai importanta tranzactie din banking din 2014

Fiecare a castigat ce a urmarit. Banca austriaca a scapat de problemele din Romania, banca de la Cluj a castigat cota de piata si potential de crestere, fara costuri importante.

Banca Transilvania s-a tinut de cuvant

In luna ianuarie, Omer Tetik, directorul executiv de la BT, declara: “Dorim sa ajutam clientii Volksbank Romania care s-au imprumutat in franci. Practic, vrem sa replicam bunele practici ale Bancii Transilvania in relatia cu acesti noi clienti”.

Banca Transilvania a anuntat ca urmeaza stoparea calcularii comisionului de risc si returnarea sumelor incasate de la clientii Volksbank.

Calculele clientilor nu au intarziat sa apara. Tranzactia va avea loc la un curs de  aproximativ 3 lei/franc

“Din reducerea de 22.5% la curs si restituirea comisionului de risc rezulta o reducere a soldului actual de 40.5%”, ne transmite un client cu credit in franci.

Ce pot face clientii altor banci? Pot opta pentru o refinantare la Banca Transilvania, daca banca emitenta este de acord.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)