Irina Cristescu, general manager în cadrul XTB România

Listarea UiPath pe bursa americană reprezintă un moment istoric pentru piața de capital din România, dar este un eveniment remarcabil și pentru SUA, acesta fiind unul dintre cele mai mari IPO-uri din sectorul de software din istoria Statelor Unite. De aceea, XTB a decis să includă în oferta sa acțiunile UiPath și oferă 0% comision la tranzacționarea acestora începând din 21 aprilie 2021.

„Suntem o organizație agilă, la rândul nostru o companie de tehnologie și ne mișcăm mereu foarte repede, în ritm cu cele mai noi tendințe ale pieței de capital. Iar de cele mai multe ori reușim să fim aceia care și setează tendințele pieței de brokeraj din România. De aceea, ne bucurăm că XTB poate să vină în sprijinul investitorilor interesați de companii românești de succes, iar începând de ieri în portofoliul nostru sunt incluse și acțiunile primului unicorn românesc, alături de alte peste 4.000 de instrumente financiare,” declară Irina Cristescu, general manager în cadrul XTB România.

Pentru a explica importanța, precum și succesul acestui eveniment, Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, spune: „UiPath a majorat numărul şi preţul acţiunilor pe care le va vinde la bursa de la New York într-o ofertă de listare prin care a țintit o evaluare de 28 de miliarde de dolari, după ce, în urmă cu numai o săptămână anunţase o evaluare de 26 mld. dolari. Potrivit FactSet, doar două IPO-uri din sectorul de software din SUA au depășit pragul de finanțare de 1,34 miliarde de dolari atrasă de UiPath. Totuși, trebuie subliniat că ambele au avut loc în ultimele șapte luni, scoțând în evidență interesul recent pentru sectorul de tehnologie. Furnizorul de baze de date cloud, Snowflake, deține prima poziție cu 3,9 miliarde de dolari în septembrie 2020, urmat de Qualtrics, care a obținut 1,78 miliarde de dolari în ianuarie.”

Conform informațiilor publicate de Bloomberg, au fost vândute aproximativ 24 de milioane de acțiuni la prețul de 56 USD. Această cotație este superioară intervalului de preț vizat de 52 – 54 USD, care și acesta a fost ajustat în creștere luni de la 43 – 50 USD. Listarea oferă companiei o valoare de piață de 29 miliarde dolari pe baza acțiunilor listate. Dacă sunt incluse opțiunile pe acțiuni ale angajaților și acțiunile restricționate, valoarea de piață se îndreaptă către pragul de 31 de miliarde de dolari.

Care sunt punctele forte ale „primului unicorn românesc”?

Fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, UiPath devenea, în 2018, „primul unicorn românesc”, atingând o capitalizare de piață de peste 1 miliard de dolari. UiPath este specializată în dezvoltarea de aplicaţii software care automatizează procesele de lucru din companii și, așa cum arată Radu Puiu, „se deosebește de rivali prin faptul că aplicațiile oferite de ei le permit angajaților fără experiență în programare să personalizeze capacitățile de inteligență artificială”.

„UiPath pare să devină publică la momentul potrivit”, consideră Radu Puiu, argumentând: „Veniturile au crescut anul trecut cu 81%, la 607,6 milioane de dolari, iar pierderile companiei s-au redus de la 519,9 milioane de dolari în 2019 la 92,4 milioane de dolari. Marja brută a companiei de 89% este atractivă chiar și pentru sectorul de software.”

Pe de altă parte, Radu Puiu atrage atenția că: „În ceea ce privește IPO-ul UiPath, a existat o schimbare notabilă a tendinței deoarece investitorii s-au reorientat către companii care sunt considerate a avea un avantaj în cazul în care ratele de dobândă continuă să crească. Perspectivele sectorului de cloud par să rămână în continuare optimiste pe termen lung, deși sentimentul la nivelul investitorilor s-a deteriorat. O parte din această tendință este urmarea faptului că economiile s-au redeschis, apărând un grad de incertitudine cu privire la posibilitatea ca firmele să își reducă cheltuielile pentru cloud atunci când se vor întoarce la birou.”

Spre ce țintește „unicornul” în viitor?

„Compania a reușit să reducă pierderile pe fondul unor reduceri ale costurilor de vânzare și marketing cu 21%, a costurilor de cercetare și dezvoltare cu 16% și a cheltuielilor generale și administrative cu 10%. În termeni de portofoliu de clienți, pandemia a fost o oportunitate pentru extinderea activității companiei. La 31 ianuarie 2020, firma a declarat că are aproximativ 6.000 de clienți, astfel încât în timpul pandemiei, UiPath a marcat o majorare a numărului de clienți cu 33%, la 8.000 de clienți”, informează Radu Puiu.

În privința evoluției „unicornului”, analiștii sunt optimiști: „Planurile de viitor par bine definite și se dorește extinderea activității și obținerea de avantaje competitive. În martie 2021, UiPath a achiziționat compania specializată în interconectivitate din SUA, Cloud Elements. Preluarea va permite UiPath să ofere o interfață cu utilizatorul la nivel de întreprindere și capabilități de automatizare bazate pe o singură platformă, conform unei declarații oficiale a firmei”, consideră analist financiar XTB.

Menționăm că XTB a fost prima casă de brokeraj din România care a luat decizia curajoasă de a reduce comisionul la 0% la tranzacţionarea de acţiuni şi ETF-uri cu deţinere.Trebuie precizat că acest comision de zero la sută este valabil la tranzacţionarea de acţiuni cu deţinere şi ETF-uri cu deţinere pe pieţele externe, pentru un rulaj lunar de până la 100.000 Euro. La nivel mondial, în 2021 continuă o anumită tendință de reducere a comisioanelor, remarcată încă de anul trecut în rândul marilor brokeri între care se numără şi XTB. Dacă suma rulată într-o lună la XTB România este mai mare de 100.000 Euro, se aplică un comision de numai 0,2% la fiecare tranzacţie, adică şi la cumpărarea şi la vânzarea de astfel de instrumente financiare.

Despre XTB
Cu mai mult de 15 ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. Cu birouri în peste 10 țări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania și Franța, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume inclusiv FCA și KNF.

Avertisment cu privire la riscuri
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)