Potrivit economistului sef dr. Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, performanța sectorului bancar este în ameliorare în S1 din 2018.

Datele BNR indică creșterea activelor totale ale sectorului bancar cu 0.7% trimestru/trimestru, cu 1.6% ytd, respectiv cu 9% an/an la 434.6 miliarde lei (93.2 miliarde EUR) în T2 – nivel record.

Evoluția a fost susținută de climatul pozitiv din sfera cererii interne și de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, potrivit analizei macroeconimice a BT.

Rata creditelor neperformante se situează la minimul din 2009 – 5.71%

Sectorul bancar a înregistrat un profit net agregat de 3.6 miliarde lei (0.8 miliarde euro) anualizat în S1 2018, în creștere cu 33.4% an/an, pe fondul accelerării creditării, nivelului ridicat al marjelor și scăderii ratei creditelor neperformante (cu 0.27 puncte procentuale lună/lună și cu 2.61 puncte procentuale an/an la 5.71%, minimul din 2009).

“Ne așteptăm la convergența ratei creditelor neperformante spre pragul de 5%, cu perspectiva schimbării tendinței în 2019, pe fondul maturității ciclului economic post-criză și rebalansării politicii economice interne”, potrivit analizei realizate de Andrei Rădulescu, economist-șef la Banca Transilvania.

 

Profitul obţinut de sistemul bancar în pri­mul semestru din 2017 a fost de  2,7 mld. lei (circa 600 mil. euro), iar activele s-au situat la 398,6 mld. lei (88,6 mld. euro).

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)