Presedintele Traian Basescu afirma ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar unele “persoane importante” au enuntat 2019 ca nou termen (Victor Ponta), sau chiar renuntarea la o data tinta. “In ceea ce priveste termenul de aderare la euro, eu cred ca va trebui sa fie mentionat ferm in documentele noastre oficiale, iar optim nu poate fi decat anul 2017. La unele importante persoane din Romania am auzit enuntat, ca termen, anul 2019 sau chiar nefixarea unui termen de trecere la moneda euro, cu argumentul practicii altor tari care nu au asumat o data. Este gresita o neasumare de termen”, afirma Basescu, intr-un interviu pentru publicatia online Calea Europeana.

El a adaugat ca aderarea la zona euro este o obligatie pentru Romania, care decurge din Tratatul de Aderare si nu se poate spune partenerilor europeni ca ne vom indeplini obligatiile, dar nu se stie cand.

Basescu a mai reiterat ca in 2014-2015 va incepe o dezbatere pentru revizuirea Tratatelor UE, iar fara un termen clar si credibil de adoptare a monedei euro si asumarea obligatiilor aferente, Romania poate ramane intr-o categorie de state de mana a doua la nivelul UE. El a aratat si ca Romania trebuie sa faca eforturi si pentru ca sectorul companiilor de stat sa devina unul competitiv, care sa faca fata competitiei din zona euro.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, ca 1 ianuarie 2019 reprezinta “un obiectiv destul de realist” pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015.

“Aici sunt doua variante: ori mergem pe modelul polonez, care spune ca nu stabilim anul, ci prioritatile si incercam cat mai repede, ori mergem pe un model pe care l-au avut si alte tari, inclusiv Romania – noi am avut anul 2015, pe care nu il respecti si atunci ai varanta sa iti cam pierzi credibilitatea, sa faci ca Petrica cu lupul, tot zici ca…Eu cred ca – nu stiu daca o sa punem intr-un document – un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist”, a spus Ponta.

El a amintit insa ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)