Afacerile au revenit la nivelul de dinainte de pandemie

Peste 60% dintre directorii financiari din Europa de Est au declarat că afacerile pe care le gestionează au revenit la nivelul de dinainte de pandemie – sfârșitul anului 2019, potrivit studiului realizat la începutul acestui an de compania de consultanță în management Horváth, CFO Panel 2022. La nivel internațional, mai mult de jumătate dintre intervievați consideră că pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor.

„Trăim cu pandemia de Covid-19 de peste doi ani și va continua să fie o problemă globală și în 2022. Companiile din aproape toate industriile, la nivel mondial, au fost sau încă sunt afectate de această criză, ceea ce le-a obligat să se adapteze, să adopte o serie de măsuri pentru a-și recăpăta stabilitatea. În plus, tema sustenabilității apare din ce în ce mai des pe agenda directorilor financiari din lumea întreagă. În acest context se ridică mai multe întrebări: Ce strategie a dat roade în trecut, dar funcționează și acum? Care sunt riscurile și care sunt oportunitățile? Răspunsurile directorilor financiari dau linia tendințelor de business, dezvăluie în ce măsură și cum ne-a afectat de fapt pandemia și aduce transparență în creionarea strategiilor de dezvoltare”, spune Anca Moiș, Senior Manager, Controlling & Finance Expert, Horváth România.

Șocul Covid-19 a fost o provocare nu doar pentru sistemul medical, ci și pentru stabilitatea afacerilor, atât pe plan local cât și internațional. Conform rezultatelor studiului Horváth, directorii financiari ai companiilor au perceput mai multe tipuri de riscuri asociate, unele dintre ele încă valabile.

Peste 90% dintre respondenții din Europa de Est estimează că se vor confrunta cu dificultăți în privința forței de muncă, care va trebui pregătită pentru provocări viitoare. Peste 60% dintre aceștia consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanțurilor de aprovizionare și deficitul rezultat în aprovizionare și producție, iar peste 55% consideră că schimbările de politică economică (ex: lockdown, conflicte comerciale, alegeri etc.) vor fi un risc pentru viitor.

În ce privește perspectiva, peste 80% dintre directorii financiari din Europa de Est cred că pot ieși din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunități cum ar fi creșterea investițiilor în automatizare și digitalizare, peste 70% susțin că îi va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasă și hibrid), iar peste 50% consideră că salvarea va veni de la creșterea cererii interne.

Notă: Studiul a fost realizat la scurt timp înaintea începerii conflictului din Ucraina.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)