Firmele mici si microintreprinderile, fermierii si primariile pot obtine fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural si imbunatatirea retelelor de irigatii, prin 3 noi linii de finantare, care totalizeaza 319.379.642 euro, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, a anuntat luni Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Potentialii beneficiari de bani europeni pot depune proiectele pentru a primi finantare europeana pana pe 30 octombrie 2015, ora 16.00, potrivit anuntului de luni al AFIR. De precizat ca AFIR a facut anuntul inca de luni, 13 iulie 2015, iar Ministerul Agriculturii (in subordinea caruia functioneaza agentia) a anuntat pentru marti, 14 iulie, o conferinta de lansare a celor 3 noi submasuri ale PNDR 2014-2020.

Proiectele se vor depune la Oficiile Judetene ale AFIR de luni pana vineri, in intervalul orar 09.00 – 14.00. In ultima zi a sesiunii, 30 octombrie 2015, proiectele se pot depune pana la ora 16.00. Adresele oficiilor si alte detalii pot fi accesate in anuntul AFIR, atasat alaturi.  Proiectele pot fi depuse si online, pe site-ul AFIR, insa beneficiarii trebuie sa-si deschida cont online pe site-ul agentiei.

 

Submasura 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – Fonduri disponibile  –  218.000.000 euro.

Ce cheltuieli se pot face:
– Infiintarea, extinderea si modernizarea infrastructurii agricole de acces catre ferme;
– Infiintarea, extinderea si modernizarea cailor de acces in cadrul fondului forestier;
– Modernizarea infrastructurii de irigatii;
Ghidul solicitantului si anexele sunt disponibile pe site-ul AFIR

 

Submasura 6.2 Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale – Fonduri disponibile – 44.164.707 euro.

Ce cheltuieli se pot face:

– Crearea de noi activitati non-agricole, in special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor si in general, pentru micii intreprinzatori din mediul rural;

– Diversificarea economiei rurale prin cresterea numarului de microintreprinderi si intreprinderi mici in sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor si crearea de locuri de munca in spatiul rural;

– Incurajarea mentinerii si dezvoltarii activitatilor traditionale.
Ghidul solicitantului si anexele sunt disponibile pe site-ul AFIR

Submasura 6.4 Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole – Fonduri disponibile – 57.214.935 euro.

Fiecare beneficiar selectat va primi un sprijin nerambursabil de 90% din costul total al proiectului, dar
–  nu va depasi 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
–  va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis

Cine poate accesa banii:
– Micro-intreprinderile si intreprinderile mici existente, din spatiul rural;
– Micro-intreprinderile si intreprinderile mici nou-infiintate, din spatiul rural, care fac dovada cofinantarii;
–  Fermele care isi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unei activitati non-agricole in cadrul intreprinderii deja existente incadrabile in microintreprinderi si intreprinderi mici.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei sub-masuri este de sprijin pentru microintreprinderi si intreprinderi mici din mediul rural, care isi creeaza sau dezvolta activitati non-agricole in zonele rurale.

Ce cheltuieli se pot face:
– Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la cresterea numarului de activitati non-agricole desfasurate in zonele rurale;
– Dezvoltarea activitatilor non-agricole existente; crearea de locuri de munca, cresterea veniturilor populatiei rurale si diminuarea disparitatilor dintre rural si urban.

Ghidul solicitantului si anexele sunt disponibile pe site-ul AFIR

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)