Subsidiarele locale ale bancilor elene Alpha si Eurobank (Bancpost) au raportat anul trecut pierderi de 57 mil. euro din cauza presiunii creditelor neperformante si in contextul scaderii cu doua cifre a veniturilor din dobanzi si comisioane, potrivit datelor publicate la Atena, citate de Ziarul Financiar.

Eurobank a avut o pierdere neta de peste 35 mil. euro in 2012, in crestere cu 40% fata de anul anterior, dupa ce o cincime din veniturile operationale s-au evaporat, in timp ce Alpha a avut un rezultat negativ de 22 mil. euro, fata de un profit brut de 12 mil. euro in anul anterior.

Cele doua banci au avut cheltuieli cu provizioanele de peste 200 mil. euro, la venituri operationale de 350 mil. euro. La acestea se adauga cheltuieli operationale de 220 mil. euro. Cresterea provizioanelor vine in contextul in care rata creditelor neperformante a continuat sa creasca si a ajuns la 23% in cazul Bancpost si 13% in cazul Alpha Bank.

Scaderea veniturilor si cresterea ratei creditelor neperformante vine in contextul in care bilanturile de credite ale celor doua banci au continuat sa se subtieze.

Alpha si Bancpost raportau la finalul lunii decembrie credite de 6 mld. euro, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada din 2011. Depozitele, in schimb, s-au mentinut la echivalentul a 3 mld. euro, grecii reusind astfel sa opreasca iesirile de bani din anii trecuti.

Volksbanken se asteapta la pierderi de pe urma creditelor imobiliare si a diviziei din Romania

Grupul bancar austriac Oesterreichische Volksbanken AG a anuntat joi ca provizioanele sale de risc s-au triplat anul trecut si vor ramane la un nivel ridicat si in acest an, ceea ce ar putea sa-i provoace noi pierderi, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Volksbanken, prezent si pe piata din Romania, a precizat ca in 2012 veniturile sale au scazut cu 44% pe masura ce provizioanele de risc au crescut pana la 366,9 milioane de euro de la 103,6 milioane euro in 2011. in paralel, activele bancii au scazut cu 13,5 miliarde de euro in 2012 pana la 27,7 miliarde de euro la finele lunii decembrie.

Banca austriaca a informat ca are credite neperformante in valoare de 2,9 miliarde de euro, aproximativ 12% din portofoliul sau total de credite. Din acestea, 1,2 miliarde de euro sunt credite apartinand diviziei din Romania, unde aproape o treime din credite sunt neperformante.

Directorul general Stephan Koren a apreciat ca provizioanele de risc vor fi foarte mari si in acest an, in principal pe piata imobiliara din Europa de Est si in cazul creditelor acordate companiilor, si vor conduce la noi pierderi.

“Restructurarea nu este ceva ce poate fi facut fara costuri”, a spus Stephan Koren. “Nu exista nicio garantie ca nu vom avea nevoie de noi ajutoare din partea guvernului austriac”, a adaugat directorul bancii.

in primavara anului trecut, guvernul austriac a fost nevoit sa preia o participatie de 43% la Volksbanken, al patrulea grup bancar din Austria, in cadrul unui pachet de salvare care i-a costat pe contribuabili peste un miliard de euro.

In 2012, grupul rus Sberbank a platit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptand insa subsidiara din Romania. Controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)