Bancile trebuie sa devina mult mai autonome, pentru ca in prezent sunt dependente de economisirea externa, a declarat, vineri, Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, la conferinta “Noua ordine bancara si relansarea economiei”.

Domnia sa a adaugat ca economisirea externa nu poate fi atrasa, daca este folosit doar canalul relatiei dintre bancile mama si subsidiare. In plus, piata de capital este un domeniu care ar trebui sa atraga finantarea externa, potrivit lui Sergiu Oprescu.

Presedintele Alpha Bank a declarat: “Noi suntem intr-o industrie care va solicita capital din ce in ce mai mult, dar in conditiile unui numar mai mare de riscuri. Institutiile de credit trebuie sa devina mai autonome. Noi suntem dependenti de economisirea externa. Piata de capital este un domeniu care ar trebui sa atraga finantare externa care sa aduca capital pentru societati. Cresterea economisirii interne si extinderea bancarizarii sunt necesare in prezent in Romania. Creditul neguvernamental din Romania are o dinamica de 10% in ritm anual, fata de numai 1% in zona euro”.

Seful Alpha Bank a precizat ca va fi nevoie de multa munca pentru “reancorarea” sistemului bancar, care sa asigure un potential de crestere economica peste nivelul european.”Ne aflam intr-un moment in care cadrul de reglementare european, ca o masura luata in urma crizei, solicita cerinte de capital suplimentar, in timp ce randamentele incep sa fie reglementate din ce in ce mai puternic, ceea ce face ca acestea sa fie din ce in ce mai mici”, potrivit domniei sale. Sergiu Oprescu a precizat ca este necesar ca sistemul bancar sa identifice riscurile la nivelul clientilor, ca sa aloce cat mai putin capital.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)