Alpha Bank este aproape de preluarea subsidiarei elene Emporiki Bank a grupului francez Credit Agricole, potrivit unor surse citate de cotidianul elen Imerisia, preluat de Kathimerini. Un acord va fi semnat la mijlocul lunii septembrie, dupa finalizarea termenilor recapitalizarii sectorului bancar elen, potrivit Mediafax.  Noua banca rezultata dupa preluare va avea sprijinul fondului Paramount din Qatar, noteaza publicatia, fara sa detalieze sub ce forma, iar Credit Agricol va pastra o participatie.

Credit Agricole a incercat in ultima perioada sa-si reduca expunerea de 4,6 miliarde de euro fata de Emporiki, ca urmare a temerilor ca o iesire a Greciei din zona euro ar declansa reevaluari masive in scadere ale activelor si ar forta o majorare de capitasl.

Emporiki a confirmat anterior ca se afla in discutii preliminare cu banci din Grecia si cu autoritatile de reglementare. National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, a anuntat la inceputul lunii iulie, ca se afla in discutii cu Credit Agricole pentru Emporiki.

Grupul francez a decis in iunie ca transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din Romania, catre Credit Agricole. Banca Nationala a Romaniei si-a dat acordul pentru cumpararea pachetului de actiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din Romania de catre Credit Agricole, iar numele institutiei de credit va fi schimbat in august in Credit Agricole Bank Romania.

Saptamana trecuta, banca elena Piraeus a preluat, prin absorbtie, activele viabile ale ATEbank, controlata de statul elen, inclusiv sucursala ATEbank Romania, tranzactia fiind parte a procesului de restructurare si consolidare financiara a sistemului bancar din Grecia. Alpha Bank si Piraeus Bank sunt, de asemenea, prezente in Romania.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)