Romania, singura tara din UE unde nu exista o Lege a falimentului personal, mai are de asteptat! Debitorii supra- indatoriati si fara speranta ca bugetul familiei se va redresa se rugau ca macar aceasta lege sa fie adoptata, sa-i protejeze. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 26 iunie si urma sa intre in vigoare la sase luni de la publicare. Insa, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a admis, miercuri, ca se afla in discutia Executivului un act normativ de amanare a intrarii in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice.

Legea falimentului personal ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Dupa sase luni in care ANPC, autoritatea responsabila cu punerea in dezbatere a normelor de aplicare, nu a facut nimic iar Ministerul Justitiei a propus amanarea legii, in urma unei solicitari primita de la Consiliului Superior al Magistraturii.

Amanarea a fost ceruta de CSM, care spune ca sistemul judiciar nu are suficienti specialisti care sa se ocupe de dosarele care s-ar deschide prin aplicarea legii. Aceste discutii despre specialistii necesari pentru aplicarea legii au existat inca de la initierea proiectului de lege, insa nimeni nu a miscat un deget pentru ca legea mult asteptata si absolut normala intr-o tara Europeana sa fie pusa in slujba cetateanului, la data stabilita.

Ana Birchall, initiatoul legii: Amanarea implementarii Legii insolventei persoanelor fizice ar fi o greseala

“Referitor la posibilitatea amanarii intrarii in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca orice amanare a implementarii acestui act normativ atat de asteptat de romanii aflati intr-o situatie financiara dificila ar fi o greseala si un lucru nedrept la adresa tuturor celor care asteapta sansa unei redresari financiare. Fac apel catre toate institutiile cu atributii in elaborarea normelor metodologice sa faca toate eforturile, astfel incat Legea insolventei persoanelor fizice sa fie aplicata la termenul prevazut in lege.

Legea insolventei persoanelor fizice, proiect pe care l-am initiat in 2014 si care a fost adoptat in Parlament pe 20 mai a.c. si promulgat de presedinte pe 18 iunie, ofera pentru prima data romanilor, debitori de buna-credinta aflati intr-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejati de riscul de a ramane pe drumuri si de a-si pierde bunurile agonisite de o viata. De asemenea, in lege este prevazut pentru prima data ca debitorii, inclusiv cei care deja au fost executati silit, sa poata solicita eliberarea de datorii reziduale, astfel incat sa nu mai fie urmariti toata viata, iar viitorul lor si al familiilor sa nu fie amanetat.

debitor falimentConsider ca toate autoritatile si institutiile insarcinate cu asigurarea conditiilor necesare implementarii Legii insolventei persoanelor fizice trebuie sa duca la indeplinire toti pasii ramasi, astfel incat debitorii persoane fizice sa poata beneficia, la termenul intrarii ei in vigoare, de toate beneficiile pe care le-am prevazut in redactarea proiectului de lege” a declarat intr-un comunicat de presa deputatul Ana Birchall.

Legea falimentului personal va da un ragaz de cinci ani celor care nu isi mai pot plati datoriile si in acelasi timp ii fereste de executarea silita.

Clientul care decide sa ceara insolventa va intra sub atenta supraveghe a unui administrator judiciar care va analiza toate cheltuielile personale ale datornicului insolvent, inclusiv facturile la utilitati. Potrivit proiectului, se califica pentru insolventa orice român care are cel putin doua restante mai mari de 30 de zile si care poate dovedi ca este incapabil sa le plateasca.

Cei care isi declara insolventa vor mai plati din creditul pe care l-au luat cel putin 40%.

falimentPractic, debitorul poate sa propuna un plan de rambursare care se poate intinde pana la cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu inca un an de zile si sa nu fie pus in fata executarilor silite sau a lichidarii bunurilor.

De asemenea, se suspenda toate procedurile judiciare, se stopeaza orice acumulare de dobanzi sau penalitati dupa momentul initierii procedurii de insolventa, executarea silita este reglementata ca o masura care se aplica ca ultima solutie, se protejeaza persoanele fizice – debitorii de buna credinta.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)