Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) discută cu băncile posibilitatea ca, prin aplicaţiile de internet banking ale instituţiilor de credit, clienţii să poată vedea datoriile pe care le au la Fisc şi să le şi poată plăti, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Dragoş Doroş, scrie Agerpres.

‘Suntem în discuţii cu băncile pentru a fi primiţi pe aplicaţiile lor de e-banking, cu un buton dedicat ANAF, care să arate clienţilor datoriile pe care le au la Fisc şi să poată să plătească direct pe e-banking. Toate acestea sunt eforturi ale noastre pentru a face viaţa mai uşoară în special pentru plătitorii de taxe, dar şi pentru noi’, a explicat Doroş.

El a detaliat şi procedura de poprire online a conturilor bancare pentru neplata taxelor, care se află în curs de elaborare.

‘Acesta este documentul prin care, odată stabilită o datorie la buget, noi informăm băncile la care contribuabilii au conturi să ia din acele conturi suma care trebuie şi să ne-o dea nouă. În acest moment, procesul este pe hârtie’, a precizat Doroş.

Potrivit acestuia, procedeul pe hârtie are numeroase dezavantaje, cum ar fi timpul îndelungat de la emiterea popririi până la destinaţie (banca la care datornicul are cont), faptul că hârtia trebuie trimisă la toate băncile la care contribuabilul are conturi deschise, suma este poprită de fiecare bancă în parte, iar apoi contribuabilul trebuie să meargă la fisc să recupereze banii sau să se realizeze o compensare cu alte datorii. În plus, până ajunge hârtia la bancă, banii din cont pot să dispară.

‘Este un proces care are multă intervenţie umană şi nu ar trebui, pentru că este un instrument de decontare, conform legii, şi, aşa cum băncile şi-au stabilit mecanisme de decontare fără intervenţie umană, sau aproape, la fel şi acest mecanism se înscrie în această tendinţă. Suntem în discuţii cu asociaţiile reprezentantive ale băncilor să dezvoltăm o aplicaţie în acest sens. Scopul este să avem o intervenţie umană zero în acest tip de decontare’, a adăugat şeful ANAF.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)