Ministerul Finanțelor Publice nu ia în calcul modificarea programului “Prima Casă”, ci analizează posibilitatea redistribuirii plafoanelor existente de la băncile care mai au fonduri către cele care le-au epuizat, precum și eficiența acestui program de la lansare până în prezent, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

“Nu luăm în calcul modificarea condițiilor pentru ‘Prima Casă’. Sunt 280 de milioane (de lei — n. r.), disponibili în acest moment. Facem o analiză. Trebuie să identificăm dacă există sume disponibile la anumite bănci, să facem o redistribuire a acestora și apoi vom decide ce se întâmplă cu cererile care există în acest moment la bănci”, a spus ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres.

În opinia acesteia, este necesară și o analiză a eficienței acestui program, având în vedere că, din momentul demarării, în 2009, nu s-a realizat un astfel de studiu.

“În acest moment am invitat băncile, discutăm cu ele, pentru că dorim să avem o reacție a lor cu privire la eficiența acestui program. El a fost demarat în 2009 și, până în prezent, nu s-a făcut o analiză a programului. Aceasta este faza în care discutăm cu toți factorii implicați, să vedem și noi ce efect a produs acest program în piață”, a explicat Dragu.

Afirmațiile ministrului vin în contextul în care au apărut informații potrivit cărora avansul pentru creditele ‘Prima Casă’ urmează să crească la 15%, de la 5% în prezent.

Băncile vorbesc deja de un avans majorat, pană la 15%

Vicepreședintele BCR, Dana Demetrian, a declarat săptămana trecută, că toate părțile implicate în Programul Prima Casă vor trebui să analizeze schimbarea acestuia astfel încât condițiile de acordare să fie sustenabile și pentru client și din punct de vedere economic.

“Avansul la Prima Casă ar putea să meargă spre 15%. Nu sunt în măsură să spun în mometul de față o cifră exactă. Nu vreau să avansez acest lucru. Cred că cel mai corect este să ne așezăm cu toții la masă și să analizăm în ce situație suntem astăzi, ce ne dorim de la România și să vedem ce se întâmplă în țările cu economii dezvoltate, pentru că dacă ne uităm la totalul creditării ipotecare în total PIB suntem mult sub cel din țările dezvoltate și chiar sub cele din țările din jurul nostru. Trebuie să creștem, dar să creștem sănătos”, a spus Dana Demetrian.

Programul a fost modificat, la finalul anului trecut, în sensul diminuării marjei de dobândă pe care băncile o pot aplica peste indicatorul ROBOR de la 2,5 puncte la 2 puncte procentuale. Totodată, s-a redus la jumătate plafonul de garanții de stat alocate, la aproximativ 1,6 miliarde de lei, apoi Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului cu 500 de milioane de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)