Andreas Trechl a acordat un interviu publicatiei ungare portfolio.hu, in care a vorbit despre piata bancara din Romania dar si despre transformarile mult asteptate din piata maghiara, unde se negociaza intens pentru scaderea taxelor bancare.

Guvernul va cumpara alaturi de BERD 30% din operatiunile maghiare ale Erste

Erste a gasit solutia conflictelor cu Guvernul ungar printr-un “acord de pace” semnat cu ajutorul BERD. Prin acest acord, statul ungar promite reducerea taxelor din 2016 (Ungaria a impus bancilor doua taxe), BERD promite investitii mai mari iar ERSTE se angajeaza sa acorde mai multe credite (si spera astfel sa revina pe profit). Trechl asteapta finalizarea acestui demers pana la mijlocul anului, potrivit inteviului acordate publicatiei maghiare Portfolio.hu.

De unde a pornit conflictul

Trechl le-a reamintit jurnalistilor ca una dintre declaratiile sale din trecut a suparat multa lume, insa, acum asteapta un consens, o reasezare a relatiilor dintre guvern si banci. Bancherul declara in urma cu doi ani, dupa ce statul ungar a fiscalizat sistemul bancar: “Noi am fost in Ungaria inaintea lui Orban si o sa fim si dupa ce pleaca el”.

Despre Ungaria

“Cand vorbim despre Ungaria, cred ca regiunea este extrem de favorizata in comparatie cu restul Europei. Bancile din Europa de Sud sunt in stare de dezechilibru economic, ca urmare a somajului si a datoriei. In Germania si Austria, consumul este prea mic, iar gradul de indatorare este prea mare”, spune seful Erste.

Intrebat daca zvonurile care privesc achizitia Raiffeisen Bank sunt adevarate, seful Erste a lasat de inteles ca au existat discutii.  “La un moment dat, cand m-am intalnit cu seful Raiffeisen, am indicat ca suntem deschisi sa crestem in Ungaria si prin achiziții. De atunci, insa, nu stiu ce soarta va avea filiala maghiara. Parerea mea este ca preocuparea lor, in acest moment, e mai degraba situatia din Rusia si Ucraina, dar si posibila vanzare a filialei poloneze. Prin urmare, in urmatoarele cateva luni nu vor exista negocieri semnificative in acest sens”, a mentionat Andreas Trechl.

Erste vrea sa achizitioneze Citibank

Trechl a declarat ca “banca pe care o conduce este interesata de achizitia Citibank, fiind singura banca de care sunt interesati in acest moment. Insa, depinde de costuri, pretul fiind acum problema”.

“In opinia mea, sistemul bancar european se confrunta cu o schimbare extraordinara, in urmatorii zece ani. Criza nu a cernut piata bancara”.

“Romania si Ungaria nu sunt compatibile cu noi”, incearca bancherul sa explice politicile fata de cele doua subsidiare.

“In Romania era intr-o situatie mult mai proasta, dar ce a fost mai rau a trecut cu siguranta. Romania ramane o piata foarte importanta pentru noi din perspectiva potentialului de crestere economica. Daca Romania intra in grupul celor mai dinamice tari din regiune, ar fi un succes imens pentru Erste, indiferent de performanta managementului nostru local de acolo”, a mai declarat seful Erste.

Zece banci autohtone au falimentat in ultimul an in Ungaria.

FOTO: www.portfolio.hu

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)