FOTO credit- Andrei Radulescu, Banca Transilvania

Prognoza curentă este de creştere a economiei României cu 2,6% în acest an, iar din punct de vedere nominal PIB-ul va depăşi 300 de miliarde de euro, consideră Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică, Banca Transilvania.

“Pentru 2023, perspectivele curente, după părerea mea, pot fi uşor revizuite în sus dacă nu vom asista la izbucnirea unui conflict mondial de amploare, pentru că sunt din ce în ce mai multe voci care exprimă faptul că riscul incidenţei unui al treilea război mondial este în creştere. Prognoza curentă este de creştere pentru 2023 a economiei României cu 2,6% în volum. Atenţie, acest scenariu are la bază perspectiva continuării ciclului investiţional post-pandemie cu o creştere pe investiţii productive de peste 6% cu impact de antrenare în economie”, a spus marţi Andrei Rădulescu, potrivit Agerpres.ro.

El a amintit că anul trecut PIB-ul nominal a crescut cu peste 40 de miliarde de euro, fiind un nivel record de creştere pentru acest indicator. Andrei Rădulescu a declarat că este foarte probabil ca anul acesta PIB-ul nominal al României să depăşească 300 de miliarde de euro.

Economistul susţine că ar trebui să fie accelerate reformele structurale pentru a se ajusta cele două deficite gemene: deficitul de cont curent şi deficitul finanţelor publice.

Economistul șef al BT vede inflația la 8,5%, in final de an

În ceea ce priveşte inflaţia, Andrei Rădulescu a menţionat că indicele armonizat al preţurilor de consum a avut în 2022 o medie anuală de 12%, faţă de 4,1% în 2021, iar în acest an ar trebuie să coboare la 8,5% şi la 4,3% în 2024. El consideră că în acest context există spaţiu ca BNR să recalibreze politica monetară şi NU este exclus să asistăm la o reducere a ratei de dobândă de politică monetară în a doua jumătate a acestui an.

Cum arată scenariul macroeconomic, potrivit BT

 

Andrei Rădulescu a participat astăzi la conferinţa “Anul financiar 2023”, eveniment organizat de Finmedia şi Piaţa Financiară.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)