Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a elaborat primul set de standarde de evaluare adaptate pietei din Romania. Hotararea de aprobare a standardelor de evaluare ANEVAR a fost publicata luna aceasta in Monitorul Oficial, urmand ca ele sa devina obligatorii de la 1 iulie 2014, se arata intr-un comunicat de presa remis de asociatie.

Standardele de evaluare ANEVAR incorporeaza Standardele Internationale de Evaluare, pe baza carora evaluatorii si-au desfasurat activitatea pana acum, sunt in conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) si contin si alte standarde si ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de ANEVAR.

”A fost necesar sa adaptam noul set de standarde de evaluare legislatiei si specificului pietei din Romania”, explica Adrian Vascu, Presedintele ANEVAR. ”De exemplu, doua dintre noile ghiduri, GME 500 si GME 530, se refera la determinarea valorii impozabile a unei cladiri si respectiv la determinarea valorii pe termen lung a bunurilor imobile in cazul emiterii de obligatiuni garantate cu creante si au fost elaborate la solicitarea autoritatilor de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finante si Banca Nationala a Romaniei.”

Aceste doua standarde vor intra in vigoare imediat ce autoritatile competente vor emite cerintele legale in acest sens. De asemenea, Asociatia mai are in lucru un standard de evaluare pentru creditarea ipotecara in conformitate cu Directiva UE privind creditul ipotecar (MCD) si cu recomandarile Bancii Centrale Europene.

Standarde ANEVAR pentru expertizele din justitie

Conform Ordonantei de Guvern 24/2011, care reglementeaza activitatea de evaluare si profesia de evaluator autorizat, noile standarde de evaluare ANEVAR devin obligatorii pentru toate activitatile de evaluare desfasurate in Romania, fie de catre evaluatori autorizati membri ANEVAR, fie de catre experti judiciari.

O consecinta a aparitiei OG 24/2011 o constituie si posibilitatea ca evaluatorii autorizati sa devina experti judiciari pe baza unui interviu organizat de catre Ministerul Justitiei, in conformitate cu prevederile Ordonantei 2/2000, art. 12, lit b. Primul interviu pe aceasta procedura va avea loc la inceputul lunii iunie, conform Ordinului Ministrului Justitiei nr. 1412/C/10.04.2014.

”Astfel, pe langa cele doua mari categorii de evaluari – cele pentru garantarea imprumuturilor si cele pentru raportarea financiara, dorim sa deschidem calea  pentru cea de-a treia, evaluarea pentru justitie”, precizeaza Vascu.

O monitorizare mai stricta a activitatii evaluatorilor

Monitorizarea activitatii evaluatorilor a fost prevazuta in OG 24/2011 si a fost demarata prin infiintarea unui Departament de Monitorizare in cadrul ANEVAR. Rolul monitorizarii este unul de preventie si consta in verificarea activitatii desfasurate de fiecare evaluator autorizat, pe baza raportului de activitate anual depus de acesta.

”Implementarea monitorizarii va asigura acuratetea, corectitudinea si calitatea rapoartelor de evaluare intocmite de membrii nostri”, mai spune Presedintele ANEVAR. ”Ne-am propus sa facem un titlu de excelenta din apartenenta la ANEVAR si primul pas in acest sens este sa ne asiguram de profesionalismul si de comportamentul etic al membrilor care ne reprezinta.”

Tot in scopul monitorizarii calitatii rapoartelor de evaluare, dar si pentru transparentizarea acestei activitati in cercul ANEVAR – evaluatori – banci – BNR si pentru minimizarea riscurilor privind garantiile colaterale, Asociatia si Banca Nationala a Romaniei au in plan dezvoltarea si promovarea unei baze de date in care sa se regaseasca informatii neconfidentiale din rapoartele de evaluare intocmite pentru garantarea imprumuturilor. Un proiect pilot in acest sens urmeaza sa se desfasoare in ultimul trimestru al acestui an.

***

Despre ANEVAR

Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a fost infiintata in anul 2011, in baza Ordonantei Guvernului Romaniei 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor, aprobata prin Legea  nr. 99/2013, ca organizatie profesionala de  utilitate publica, fara scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizati care dobandesc aceasta calitate, in conditiile prevazute de lege.

infiintarea sa in baza OG 24/2011, aprobata prin Legea nr. 99/2013, vine dupa 20 de ani in care profesia de evaluator a evoluat si s-a maturizat odata cu consolidarea mediului economic romanesc prin activitatea Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania – de la care a si preluat acronimul ANEVAR.

Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania are drept scop organizarea, coordonarea si autorizarea exercitarii profesiei de evaluator autorizat in Romania, reprezentarea si protejarea intereselor profesionale ale membrilor sai, asigurarea exercitarii independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale si a unui inalt nivel de calificare profesionala, precum si promovarea standardelor, metodelor si tehnicilor de evaluare in activitatea evaluatorilor autorizati.

ANEVAR reprezinta 4200 de membri titulari persoane fizice si 300 de companii care detin calitatea de membri corporativi.

Asociatia este membru al Consiliului pentru Standarde Internationale de Evaluare (IVSC), al Grupului European al Asociatiilor de Evaluatori (TEGoVA) si al Asociatiei Mondiale a Organizatiilor de Evaluatori (WAVO), si a stabilit relatii de cooperare si cu alte organizatii profesionale de profil din SUA si Europa.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)