Tribunalul Bucuresti a pronuntat a doua solutie favorabila consumatorilor intr-o actiune de tip class action formulata de ANPC. Autoritatea  a castigat un al doilea proces deschis bancilor pentru clauzele abuzive, de aceasta data fiind vorba de Banca Romanesca care detinea clauze abuzive legate de majorarea unilaterala a dobanzii si comisioanelor. Potrivit ANPC, instanta a eliminat comisionul de monitorizare din contractele de nevoi personale unde nu exista o definitie clara acestui comision si acesta a fost perceput impreuna cu un comision de administrare, din anul 2008. Banca detinea in contractele de credit, atat cele de nevoi cat si cele ipotecare, o clauza abuziva legata de calculul dobanzii, banca putand modifica in orice moment aceasta dobanda (dobanda de refeinta a Bancii+ marja fixa).

Din solutie prezentata de instanta nu rezulta faptul ca decizia se va aplica tututor contractelor, potrivit noii legi. Mai mult, balbaielile instantei se refera si la recursul acestei spete. Pentru mai multe lamuriri, asteaptam motivarea instantei.

ANPC a castigat primul proces intentat unei banci pentru clauze abuzive in iulie 2015, contra OTP Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)