Cele mai mari probleme legate de clauze abuzive nu se regasesc neaparat la marile institutii de credit din sistemul bancar, ci la institutiile financiare nebancare, coopertaivele de credit si organizatiile tip CAR, unde e “nenorocire”, a declarat presedintele ANPC, Bogdan Nica.

“Problema mare azi, si o tot spun si nu ma aude nimeni, nu e neaparat la marile banci, unde sunt multi cu lupele pe ei, BNR-ul …, sunt IFN-urile mari, mici, medii, cooperativele de credit, CAR-uri. E nenorocire acolo. Am dat la amenzi, dar degeaba. Am si închis, nu… Apar ca ciupercile dupa ploaie. E un mod de a trage bani de la oameni cat se poate de ….”, a spus Nica dupa conferinta Mediafax Talks about Competition.

Institutiile financiare nebancare sunt supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, fiind înscrise în Registrul General si Registrul Special tinut de banca centrala. Aceste companii se supun regulamentelor de creditare ale populatiei emise de BNR.

Nica a aratat ca aceste institutii sunt reprezentate de o asociatie, ALB, pe care a calificat-o “mult mai vocala” decat Asociatia Romana a Bancilor.

Presedintele ANPC a aratat ca a avut discutii cu reprezentantii ALB, dar acestia s-au aratat mult mai refractari decat bancherii.

“E si normal, dupa ce le dai amenda 1 milion, e mai greu sa discuti”, a completat Nica, zambind.

Printre IFN se numara institutii de credit care nu atrag resurse de la populatie, companiile de leasing sau casele de amanet.

Nica a afirmat anterior ca ANPC va încerca sa transforme procesele pe rol privind caluzele abuzive practicate de prestatorii de servicii în actiuni în interes colectiv, prevazute de lege de la 1 octombrie.

El a precizat ca institutia este în proces cu toate bancile, mai putin una.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)