ANPC a demarat executarea silita a unei banci care incasat, in mod abuziv, “comisioane de administrare” de la 260 de clienti carora, prin internediul executorului judecatoresc, va trebui sa le restituie toate sumele colectate fara drept, a anuntat, miercuri, Marius Dunca, presedintele ANPC, citat de Mediafax.

Potrivit lui Dunca, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a demarat procedura de executare silita pentru o banca impotriva careia nu mai putin de 240 de persoane au castigat in instanta, definitiv si irevocabil, restituirea unor comisioane percepute in mod abuziv, din iunie 2010 si pana in prezent, cu titlu de “comision de administrare”.

Dunca a afirmat ca banca respectiva a fost initial amendata de ANPC, in 2010, dupa care, in 2012, institutia bancara a pierdut definitiv si irevocabil in instanta, iar demersurile pentru executarea silita s-au facut in 2014.

Presedintele ANPC a explicat ca persoanele care au castigat recuperarea comisioanelor au luat credite cuprinse intre 20.000 si 400.000 de euro. Marius Dunca a dat ca exemplu cazul unei persoane care, la un credit in valoare de 129.000 de euro, avea o dobanda de 3,4 la suta, iar comisionul de administrare era de 0,12 la suta.
“Suma care trebuie inapoiata acestui client a fost calculata de ANPC la 5.991 de euro”, a precizat el. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, banca executata silit este Volksbank.

Volksbank, despre comisioanele abuzive: Executarea sanctiunilor nu are baza legala, vom contesta

Volkbank precizeaza, referitor la anuntul presedintelui ANPC privind executarea silita pentru comisioanele ilegale ce ar fi fost percepute clientilor bancii, ca executarea sanctiunilor nu are baza legala si ca, in cazul in care va fi notificata, va face contestatie la executare.

Banca mai sustine ca a “identificat” cinci litigii in urma unor procese verbale incheiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), iar in patru dintre acestea a avut castig de cauza, conform deciziei instantei.

“Avand in vedere ca s-a discutat despre un proces-verbal intocmit de ANPC acum patru ani, solutionat irevocabil acum doi ani si fara a avea o informatie clara in privinta numarului de dosar, am identificat cinci litigii generate de procese-verbale incheiate de ANPC Bucuresti impotriva Volksbank. Din patru dintre solutiile Tribunalului rezulta foarte clar ca ANPC Bucuresti a pierdut. Cea de-a cincea decizie, desi mentine procesul-verbal incheiat de ANPC, precizeaza ca executarea sanctiunilor (amenda si eventuale restituiri de sume) nu are baza legala, intrucat OUG 50 (privind contractele de credit pentru consumatori – n. r.) nu se mai aplica din decembrie 2010 contractelor in derulare. Chiar Curtea Constitutionala stabileste foarte clar acest lucru, prin Decizia nr. 228/2007, precizand ca ‘o sanctiune aplicata in baza unei legi pentru o fapta dezincriminata printr-un nou act normativ urmeaza sa nu mai fie executata, chiar daca procedura de executare a acesteia a inceput'”, se arata intr-un comunicat remis Mediafax, de Volksbank.

In ceea ce priveste executarea anuntata de ANPC, Volksbank sustine ca nu a primit vreo notificare, iar in cazul in care aceasta s-ar concretiza, va face contestatie la executare.

Precizarile Volksbank vin dupa ce presedintele ANPC, Marius Dunca, a anuntat ca institutia pe care o conduce a demarat executarea silita a unei banci care incasat, in mod abuziv, “comisioane de administrare” de la 260 de clienti carora, prin internediul executorului judecatoresc, va trebui sa le restituie toate sumele colectate fara drept.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)