Antonio Oroian, Broker Goldring

După un an 2021 deosebit, în mare parte entuziasmant, putem observa că 2022 este la fel de special, însă mai mult din punct de vedere al factorilor care influențează piețele financiare. De puține ori au fost puși investitorii în fața atâtor provocări, iar faptul că acest context vine după o evoluție atât de spectaculoasă a piețelor, face cu atât mai dificilă pentru investitori adaptarea la noi repere.

Inflația a ajuns la niveluri nemaiatinse de zeci de ani, alimentată de abundența de lichidități injectate în economii odată cu izbucnirea pandemiei dar și de prețurile record ale energiei. Creșterea prețurilor la energie pare să mai fi încetinit, însă rămâne de văzut cum băncile centrale, prin modificările de politică monetară, vor reuși să frâneze consumul și să aducă inflația mai aproape de intervalele-țintă.

Evoluția pandemiei, deși pe un trend descendent în ultima perioadă, continuă să pună probleme economiilor globale, mai mult prin efectele măsurilor impuse anterior de către state. Problemele de pe lanțurile de aprovizionare sunt încă prezente, companiile înregistrând costuri operaționale ridicate din cauza acestei situații, care se vor regăsi în marje mai reduse ale profiturilor.

Cea mai mare incertitudine este legată de tensiunile geopolitice dintre Rusia pe de-o parte, și Occident, pe de altă parte. Decizia Rusiei de a recunoaște independența regiunilor separatise Donetk și Lugansk din Ucraina, a stârnit riposta vestului care pregătește sancțiuni împotriva rușilor. Bursele, de asemenea, au reacționat imediat, înregistrând corecții masive, mai ales companiile listate pe bursa de la Moscova. Fără o idee clară despre deznodământul acestor dispute va fi greu ca investitorii să anticipeze consecințele acestora.

Piețele se află, după cum am menționat și anterior, într-un context special, cu multe incertitudini, influențate fiind de factori de natură diferită. Este nevoie, poate mai mult ca oricând, ca investitorii să fie mai prezenți, mai activi, mai informați, pentru a reuși să ia deciziile potrivite și, de ce nu, să profite de oportunitățile care apar în cazul unor alte corecții.

Analiză realizată de Antonio Oroian, Broker Goldring.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)