In aceasta saptamana leul a recuperat puternic din pierderile suferite in fata euro in ultima perioada. Luni a fost cea mai buna zi pentru moneda nationala din acest an, cand s-a apreciat cu peste 1,5% fata de euro, iar marti a mai recuperat inca 0,8%, scrie www.economica.net. O parte a presei de la noi a pus aprecierea leului pe remanierea guvernamentala, bancherii vorbesc de interventii puternice ale BNR in piata, insa surse din cadrul Bancii centrale spun ca reducerea lichiditatii din piata a prins in offsaid speculatorii. Intr-o declaratie pentru Financial Times, un trader al bancii Citigroup sustine ca BNR a intervenit puternic in piata pentru a proteja leul luni, dupa ce acesta s-a aflat in ultima vreme in fata unui atac speculativ al fondurilor de hedging. „Au vrut sa arate ca sunt baieti mari, au strans pumnul si au strivit piata”, spune traderul Robert Hoodless, care estimeaza ca BNR a vandut 250 de milioane de euro intr-o singura zi. Cei de la ING vad si ei de la Bucuresti interventii concentrate ale BNR in ultimele zile.

Surse din BNR spun insa ca sumele vehiculate de FT in dreptul vanzarilor de valuta ale BNR sunt departe de realitate, si ca, in fapt, aprecierea leului se datoreaza restragerii de lichiditate din piata, dupa ce BNR a taiat de la 12 miliarde de lei la 6 miliarde de lei sumele oferite bancilor in operatiea repo de luni (pana acum bancile a oferit lichiditate nelimitata bancilor la o dobanda de 5,25%). Amanunte pe www.economica.net.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)