Asociația Română a Băncilor (ARB) a devenit membră suport a Institutului Bancar European alături de asociațiile bancare naționale din Germania, Grecia, Italia, Olanda și Spania, obiectivul fiind consolidarea, în plan european, a parteneriatului dintre mediul academic și industria financiară, potrivit unui comunicat de presă.

Institutul Bancar European, cu sediul la Frankfurt, este o organizație non-guvernamentală înființată în ianuarie 2016, care își propune să elaboreze cercetări academice de înaltă clasă în domeniul reglementării bancare și să faciliteze interacțiunea dintre universități, autorități de reglementare și supraveghere și industria bancară. Institutul a apărut ca un rezultat firesc al procesului de consolidare a reglementării și supravegherii bancare la nivel european.

“Mediul academic are un rol major în analiza obiectivă a impactului reglementărilor asupra sectorului bancar și, mai departe, asupra economiei. ARB crede cu tărie în necesitatea consolidării parteneriatului dintre sectorul bancar și mediul academic pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă industria bancară și pentru a găsi împreună soluții viabile, spre beneficiul consumatorilor”, a declarat intr-un comunicat de presă Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor și membru al Boardului Federației Bancare Europene

„Aderarea Asociației Române a Băncilor la Institutul Bancar European, încă de la început, alături de alte proiecte de anvergură națională sau europeană, precum European Money Week, Platforma de Educație Financiară, Platforma digitală, reprezintă calea și mijloacele cele mai potrivite pentru atingerea celor trei obiective strategice ale ARB. Acestea vizează alinierea la mediul sistemului bancar din zona centrală şi est europeană prin eficienţă, competitivitate şi stabilitate, contribuția sistemului financiar bancar la prosperitatea economică a ţării și vocea autorizată a industriei financiar-bancare”, a menționat Florin Dănescu, Președinte Executiv al Asociației Române a
Băncilor și membru al Comitetului Executiv al Federației Bancare Europene.

Institutul Bancar European îmbină abordarea practică și teoretică a industriei financiare și a mediului academic cu expertiză în cercetarea pe zona financiar – bancară. În acest sens, Asociația Română a Băncilor a nominalizat Academia de Studii Economice din București pentru poziția de membru academic al institutului, alături de alte universități europene de prestigiu. Procedura de aderare a Academiei de Studii Economice din București pentru poziția de membru academic al institutului urmează a se finaliza în scurt timp.

Institutul Bancar European cuprinde în acest moment universitățile din Amsterdam, Atena, Bologna, Bonn, Dublin, Frankfurt, Gent, Leiden, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Mainz, Milano, Nicosia, Nijmegen, Paris, Stockholm și Tartu, alături de cele șase asociații bancare naționale menționate anterior, de Federația Bancară Europeană și de compania de consultanță și audit Deloitte. De asemenea, este de așteptat ca în viitorul apropiat să se alăture institutului și alte entități, precum bănci centrale naționale, asociații bancare, instituții publice internaționale și universități din Marea Britanie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)