Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) organizeaza in data de 12 martie 2014 la Ploiesti un seminar dedicat intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) din judetul Prahova, fiind primul eveniment din acest an din cadrul seriei de conferinte “Parteneriate potrivite pentru finantari inteligente”. Comunitatea financiar bancara a intensificat promovarea oportunitatilor de dezvoltare a clientilor de talie mica si mijlocie prin intermediul instrumentelor de finantare bancara si de garantare, pentru acest an fiind asteptata o impulsionare a creditarii in moneda nationala.

Contrangerile de reglementare existente la nivel european privind creditarea, reticenta in contractarea de noi credite pe fondul lipsei increderii intr-o evolutie constanta si dinamica a economiei si restructurarea portofoliilor bancilor au determinat ca raportul credite/depozite din sistemul bancar romanesc sa se apropie la numai un pas de nivelul de echilibru si pe fondul unei inclinatii spre economisire, coborand la 101%.

Creditele acordate IMM-urilor se ridica la 84,5 miliarde lei la finele anului 2013, ceea ce reprezinta 76% din totalul creditelor acordate companiilor.

Programul ARB – FNGCIMM a fost initiat anul trecut prin organizarea a doua seminarii la Brasov si Cluj si prevede desfasurarea unei serii de conferinte la nivel naţional, in perioada 2013 – 2014, in principalele orase ale tarii, la care estimam ca vor participa peste 1.000 de reprezentanti ai IMM-urilor, ai mediului bancar si ai formelor asociative din mediul de afaceri.

Evenimentul organizat de catre ARB si FNGCIMM are ca principal obiectiv crearea unei platforme de dezbatere a cadrului general financiar- bancar, clarificarea si facilitarea accesului la finantare a IMM-urilor din judetul Prahova, avand in vedere specificul de economie industriala, dar si trendul ascendent al agriculturii observat in 2013.

FNGCIMM a acordat in judetul Prahova un numar total de 1650 de garantii, in cuantum de 485 mil.lei. Aceste rezultate confirma faptul ca parteneriatul ARB si FNGCIMM se repercuteaza in mod favorabil asupra mediului de afaceri, creditele acordate aferente acestor garantii fiind in valoare de cca. 850 mil. lei, cu reale influente pozitive asupra relansarii economice, a pastrarii si crearii de noi locuri de munca. Pot beneficia de solutii de garantare a creditelor si alte categorii de potentiali beneficiari: Autoritati Publice Locale si alte forme asociative, persoane fizice
autorizate si asociaţii de fermieri care propun bancilor spre finantare proiecte viabile si care in lipsa garantiilor proprii, pot apela la garantiile FNGCIMM.

Expertiza acumulata si trendul pozitiv al rezultatelor obtinute, ne permit sa abordam anul 2014 cu forta si incredere, dezvoltand colaborarea intre intreprinzatori, ARB si FNGCIMM pe baza transparentei si profesionalismului care vor caracteriza activitatea, in scopul dinamizarii activitatilor economice la nivel zonal.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)