Modificarea OUG 114 în sensul eliminării taxei pe activele bancare se poate face imediat, dar schimbarea indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) necesită un timp de analiză, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului director al Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.

“Ordonanţa se poate modifica imediat, în funcţie de voinţa politică. Era un calcul de taxe. Industria nu are la ce să fie altfel pregătită din punctul acesta de vedere. Dacă vorbim de IRCC, acolo necesită un timp de pregătire, pentru că ea se transmite din nou în contract. Acum avem două categorii. Avem categoria celor care au fost până la o anumită dată pe ROBOR. Acum avem o categorie care de câteva luni de zile este indexată la IRCC. Dacă se revine, trebuie să vedem cum se va proceda. Este un lucru pe care trebuie să-l analizăm. Din punct de vedere al taxei, ea poate fi anulată pe loc”, a spus Sergiu Oprescu pentru Agerpres la seminarul EU-COFILE 2019.

El a explicat că IRCC trebuie reanalizat pentru că are “o privire ancorată în trecut, nu o estimare de viitor”.

“Prin eliminarea lui rămâi în acelaşi subiect al ROBOR-ului şi ROBOR-ul în sine trebuie să se îndrepte către logica tranzacţiilor făcute, dar trebuie să rezolvăm la nivel european întâi. Nu este un subiect care este numai al României, ci este un subiect la nivel european din punct de vedere al calculului dobânzii de bază”, a afirmat Sergiu Oprescu, mai scrie Agerpres.ro

Taxa pe activele bancare trebuie eliminată pentru că este o intervenţie directă a statului în politica comercială a băncilor, afirma, pe 29 octombrie, ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

“Taxa pe activele bancare trebuie eliminată pentru că acolo nu este vorba doar de o taxă pe activele bancare, este o intervenţie directă a statului în politica comercială a băncilor, iar acest lucru nu poate să existe într-o economie liberală. În acelaşi timp ne vom uita şi la ce se întâmplă pentru administratorii de pensii private. Şi acolo acele cerinţele de capital nu îşi au rostul”, a spus Florin Cîţu, întrebat de jurnalişti despre OUG 114.

El a afirmat că taxa a afectat negativ sectorul şi vor fi luate decizii în funcţie de discuţiile cu BNR şi cu sistemul bancar.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)