In medie, pentru fiecare plata cu cardul, exista trei retrageri la ATM. Plata cash continua sa domine in economia romaneasca, fie ca vorbim de cumparaturile la buticul din colt fie de plata electrocasnicelor achizitionate de la magazinele de specialitate.

Dintre motivele care stau la baza acestui comportament, cel mai important este lipsa educatiei financiare in randul populatiei. Mai multe studii arata ca efectul psihologic al platilor in numerar este mai puternic. Consumatorii au tendinta sa cheltuiasca mai putin atunci cand inmaneaza fizic banii, fata de plata cu cardul.

“Atunci cand ai bani fizici in mana, simti mai repede cum se imputineaza de fiecare data cand faci o plata si ai tendinta sa fii mai atent cu ce cumperi, fata de usurinta cu care inmanezi cardul vanzatorului”, spune un consultant financiar din SUA.

Acesta spune ca recomanda unor clienti cu probleme financiare sa-si stabileasca o “ratie” saptamanala de bani si sa-si limiteze la aceasta suma cheltuielile curente de pe parcursul saptamanii.

Daca te numeri printre cei care-si urmaresc atent cheltuielile si bugetul personal, Internet Bankingul este instrumentul cel mai la indemana. Nu mai este nevoie sa mergi pana la cea mai apropiata sucursala a bancii, poti oricand efectua platile de la orice calculator sau telefon mobil conectate la internet.

Nu conteaza daca esti acasa sau in vacanta, ai intotdeauna la un click de tastatura situatia conturilor tale. Spre deosebire de carduri, numerarul nu ofera niciun fel de protectie clientilor.

Cardurile bancare au devenit un instrument foarte important de plata datorita nivelului inalt de securitate oferit. Platile cu cardul nu necesita comisioane in plus din partea clientilor si cu ajutorul platilor online se economiseste timp pretios la achizitionarea produselor dorite.

Banii cash odata pierduti, pierduti raman, fie ca ti-ai uitat portofelul intr-un loc aglomerat, fie ca ai cazut victima hotilor de buzunare. In cazul cardurilor, situatia este cu totul diferita: poti suna la banca si poti solicita blocarea cardurilor si vei ramane cu sumele intacte in cont.

Analiza realizata de
Cosmin Burdalescu,
Product Manager Online Services, Volksbank

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)