Societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa, vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte pentru riscurile prevazute in lege, numai pentru sumele asigurate care exced limitele stabilite prin Legea 260/2008 (n.a 10.000 de euro si respectiv 20.000 de euro)”, a declarat pentru HotNews.ro Catrinel Frincu, directorul de comunicare al Comisiei de Supraveghere a Asgurarilor (CSA). “Pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008 se vor putea incheia doar polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale – PAD”, a mai spus aceasta. Schimbarile intra in vigoare de la 1 septembrie 2012. Normele si detaliile insa nu sunt cunoscute, cu o saptamana inainte de start!

“La expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte va trebui sa-si incheie in mod obligatoriu,  pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008, polita PAD. Totodata, proprietarul de locuinta care doreste o protectie suplimentara, poate incheia o asigurare facultativa. Prin polita facultativa poate fi acoperita o suma asigurata suplimentara pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, sau pot fi acoperite si alte riscuri”, a mai precizat directorul CSA.

Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si poate fi vanduta doar prin intermediul celor 12 societati de asigurare, actionari ai PAID.

 

La ce sa te astepti

Noua regula provoaca dureri de cap sutelor de mii de proprietari cu credit ipotecar care au fost obligati de banci sa-si faca polite facultative.
Dupa 1 septembrie, in momentul in care le expira asigurarea facultative, trebuie sa faca o asigurare obligatorie“, ne spune Catrinel Francu, purtator de cuvant CSA.      
Adica pentru o locuinta de 140 de mii de euro, dupa 1 septembrie se vor face doua polite: una obligatorie de 20 de mii si una facultativa de 120 de mii. In caz de dezastru natural, cea obligatorie e prima pusa in joc.
In caz de cutremur, inundatii sau alunecari de teren, asiguratorul la care a fost incheiata polita obligatorie va plati primul daunele. Daca paguba depaseste 20.000 de euro, restul sumei va fi acoperit de asigurarea facultativa.
Marea miza o reprezinta cele peste 8 milioane de locuinte nesigurate din Romania din care jumatate sunt in mediul rural. Desi legea prevede amenzi de 5 ori mai mari decat polita, oamenii nu par sa se teama. Teoretic, legea obliga primariile sa-i amendeze cu 100 pana la 500 de lei pe cei care nu isi fac asigurarea obligatorie a locuintei.
Autoritatile au decis ca asigurarea facultativa nu mai poate tine locul celei obligatorii si asta pentru ca numarul asiguratilor a scazut cu 70 la suta in ultimul an. Concret, numarul asigurarilor obligatorii valabile s-a prabusit de la peste 800 de mii, in urma cu un an, la nici 250 de mii.
POLITE IN VIGOARE:

APRILIE 2011 – 488.000
AUGUST 2011– 820.000
DECEMBRIE 2011 – 575.000
APRILIE 2012 – 492.000
IULIE 2012 – 246.000
Locuinte existente: 8.450.942

Important-
CSA: Ordinul de modificare a normelor cu privire la asigurarile obligatorii de locuinte a fost publicat azi, 24 august, in Monitorul Oficial

Ordinul nr. 15/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I nr.603 din 22/08/2012.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)