Societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, de la 1 septembrie 2012, proprietarii vor trebui sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, prin incheierea unei polite obligatorii.

Cei care vor dori o protectie suplimentara, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o suma asigurata mai mare decat nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, pot incheia o asigurare facultativa. Asigurarea facultativa incheiata anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora.

CSA a modificat normele de punere in aplicare a Legii nr. 260/2008 astfel incat societatile de asigurari sa puna in executie, in mod unitar, dispozitiile legale referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor.

Asigurarea riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta se incheie pe perioade de 12 luni, pana la momentul la care constructia isi pierde destinatia de locuinta, data inceperii si data incheierii valabilitatii contractului fiind precizate in PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale).

Prima de asigurare se plateste integral si anticipat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea valabilitatii PAD, astfel: 20 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip A sau 10 euro pentru constructiile cu destinatia de locuinta de tip B.

Locuinta tip A este constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta tip B este constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)