Piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 2,7% in primele sase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din polite de asigurari generale cu 3,5%, potrivit unui comunicat de presa emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In prima parte a anului trecut, industria asigurarilor a scazut cu 7,43%, la 4,02 miliarde de lei, de la 4,34 miliarde de lei in iunie 2010.

Defalcat, asigurarile generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel in crestere cu 3,54% fata de perioada anului anterior. Pe segmentul politelor de viata, veniturile asiguratorilor au consemnat o scadere cu 0,38%, la 857,1 milioane de lei.

“Tendinta de usoara crestere, pe care s-a inscris piata de asigurari de la inceputul acestui an, va putea fi mentinuta pe termen lung doar prin consolidarea politicilor de management al riscului, dar si a celor de protectie a asiguratilor. Conditiile macroeconomice locale si internationale vor continua sa puna presiune pe industria de asigurari, care va trebui sa identifice noi solutii de protectie la o gama de riscuri aflata in continua schimbare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

In structura asigurarilor generale, trei clase de polite detineau o pondere de 79,6%. Astfel, asigurarile Casco reprezentau 28,49% din total asigurari generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, in scadere cu 6,37% fata de 30 iunie 2011.

Clasa de asigurari de raspundere auto civila (RCA) are pondere de 34,47% in total asigurari generale, cu un volum de subscrieri in coborare cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.

Politele de incendiu si alte calamitati naturale au coborat ca pondere de la 19,14% la 16,63% in total asigurari generale, subscrierile insumand 544,6 milioane de lei, in scadere cu 10,1% fata de perioada similara a anului 2011.

In ceea ce priveste despagubirile platite de asiguratori, volumul acestora a depasit 2,5 miliarde de lei, inregistrand o crestere nominala cu 3,1% fata de acelasi interval al anului trecut.

Din valoarea totala a indemnizatiilor platite, cele aferente contractelor de asigurari generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2011.

Sumele platite pentru indemnizatii brute, maturitati si rascumparari aferente asigurarilor de viata au insumat 356,9 milioane de lei, nivel in urcare cu 5,04% fata de primul semestru al anului trecut.

Anul trecut, piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei, rezultat influentat de reducerea veniturilor din polite generale cu 6,5%, la 6,21 miliarde de lei, in timp ce veniturile din asigurari de viata au urcat cu 4,6%, la 1,74 miliarde de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)