Asiguratorii care preiau riscuri de catastrofa naturala vor fi obligati sa constituie capitaluri proprii in functie de estimarile cu privire la subscrieri si programul de reasigurare, potrivit unor norme elaborate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
CSA a aprobat proiectul de norme privind autorizarea, subscrierea si cedarea in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala. “In urma consultarilor cu piata, CSA a stabilit o noua formula de calcul pentru determinarea necesarului de capitaluri proprii ale asiguratorilor care subscriu ris-curi de catastrofa naturala. Aceas-ta formula va fi aplicabila, in aceiasi termeni, atat societatilor care asigura riscuri de catastrofa naturala prin produse facultative, cat si Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale. Necesarul de capitaluri proprii ale asiguratorilor va fi determinat in functie de estimarile cu privire la subscrierile riscurilor de catas-trofa naturala si de programul de reasigurare al acestora”, a anuntat CSA, intr-un comunicat, citat de Mediafax. Normele tin cont si de studiile de impact comunicate de societatile care subscriu astfel de riscuri. Presedintele CSA, Constantin Buzoianu, a declarat ca majorarea subscrierilor in ceea ce priveste ris-curile de catastrofa naturala, din anul 2011, a determinat comisia sa monitorizeze mult mai atent evolutiile de pe acest segment de piata.
“Subscrierea riscurilor de catastrofa naturala trebuie sa fie dublata de politici prudentiale de reasigurare si de capitaluri adecvate ris-curilor asumate de societati. Prin aceste noi reglementari, CSA a creat o parghie importanta pentru eliminarea eventualelor vulnerabilitati ale pietei de asigurari, in cazul producerii unor astfel de riscuri, urmarind totodata cresterea increderii asiguratilor ca sunt mai bine protejati in cazul producerii evenimentelor pentru care s-au asigurat”, a afirmat el.
Noile norme includ, de asemenea, cerinte si criterii cu privire la instituirea unui control pentru administrarea riscurilor asumate de societati si mentinerea expunerii nete a acestora; actiunile pe care asiguratorii trebuie sa le realizeze in cazul in care doresc sa isi extinda capacitatea privind subscrierea ris-curilor de catastrofa naturala si obligativitatea revizuirii profilului de risc de catre Consiliul de Administratie/Consiliul de Supraveghere cand intervin modificari semnificative in strategia de dezvoltare a asiguratorului sau in situatiile financiare ale acestuia, sau cel putin o data pe an.
Totodata, contractele de reasigurare trebuie sa acopere intregul interval de subscriere a riscurilor de catastrofa naturala.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)