Bancherii anticipeaza intensificarea activitatii de creditare (77%) si imbunatatirea performantei financiare a principalelor linii de servicii, in speta Retail (80%) si in Corporate  banking  (62%), conform estimarilor pentru  anul  acesta cuprinse in Barometrul Bancar ARB & EY 2015, se arata intr-un comunicat de presa remis de Asociatia Romana a Bancilor publicatiei online www.bankingnews.ro.

EY Romania a realizat, in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), cea de-a doua editie a indicelui industriei  bancare  denumit Barometrul  Bancar  ARB  &  EY prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La editia din acest  an a sondajului au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.

“Barometrul  Bancar  ARB  &  EY este  un  instrument  valoros de  benchmarking care reflecta modul in care conducatorii din sistemul bancar anticipeaza evolutia pe urmatoarele 12 luni a mediului economic, mediului legislativ si de reglementare, a tendintelor si asteptarilor clientilor, respectiv implicatiile acestor evolutii asupra institutiilor pe care le conduc”, a declarat Sergiu Oprescu, Presedintele Consiliului Director al ARB.

Aproximativ 77% din banci anticipeaza intensificarea activitatii de creditare si, desi acesta este ceva  mai  putin  decat  in  2014  (80%),  procentul  celor  care  se  asteapta  la  o  crestere semnificativa a creditarii s-a dublat fata de anul 2014. Asteptarile sunt mai optimiste decat in restul tarilor europene acoperite de studiu unde doar 51% au astfel de asteptari.

Cadrul legislativ al insolventei si aplicarea lui este in continuare principalul aspect care descurajeaza creditarea pentru 95% din banci, cu 10 puncte procentuale mai mult ca in 2014.

“Bancile preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Agricultura, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor, dar exista in continuare aspecte care descurajeaza sau cresc costul creditarii in conditiile in care creditarea este la cel mai scazut nivel  din  regiune  relativ  la  PIB. Modificarile aduse cadrului legislativ al insolventei nu sunt suficiente in lipsa unei schimbari semnificative in ceea ce priveste aplicarea lui. Problemele intampinate de banci in aceasta privinta reprezinta principalul aspect care descurajeaza creditarea companiilor ”, a declarat Radu Gratian Ghetea, Presedintele de onoare al ARB.

Segmentul IMM-urilor si Sanatatea, Industria si IT-ul au fost mentionate si de studiul european ca fiind sectoarele/ segmentul in care politicile de creditare mai degraba se vor relaxa. Atat in Romania cat si in restul tarilor acoperite de studiu, constructiile, sectorul imobiliar comercial si transporturile au fost sectoarele pentru care bancherii se asteapta la restrictii suplimentare.

Peste 80% din bancheri se asteapta la o imbunatatire a performantei financiare a liniei de servicii Retail banking, procentul fiind mai optimist decat in anul 2014 cand 67% anticipau o imbunatatire. in privinta Corporate banking, aproximativ 62% din banci se asteapta la o imbunatatire putin sub nivelul de 67% din 2014, insa avand in vedere natura  studiului  o diferenta de doar 5% inseamna mai degraba ca optimismul bancherilor a ramas  neschimbat fata de anul trecut.

„Momentan,  nu  pentru  toate bancile performanta financiara se  masoara in rentabilitatea capitalurilor.  Astfel, pentru multe din banci asteptarile  de imbunatatire a  performantei nu inseamna ca vor deveni profitabile in 2015 ci mai degraba ca vor reduce substantial pierderile, eventual vor  avea  un  mic  profit sau  pur si  simplu  ca vor  creste  baza  de  active  ca  premiza a imbunatatirii performantei financiare. Doar cateva banci vor avea in 2015 o  profitabilitate apropiata de nivelul asteptarilor actionarilor”, a spus Gelu Gherghescu, Partener EY Assurance & Advisory Services.

Aproximativ 85% din banci anticipeaza o intensificare a initiativelor de promovare a cresterii fata de numai 55% in  2014.  Acest  procent  este semnificativ mai mare decat in restul tarilor europene acoperite, unde numai 59% au astfel de asteptari.

Pe zona de retail peste 90% din banci anticipeaza o crestere a cererii de credite imobiliare, dublu fata de 2014 cand doar 41% estimau o crestere. in plus, aproximativ 24% se asteapta chiar la o crestere semnificativa a cererii pentru credite imobiliare. si in  cazul  creditelor  de consum, peste 80% din bancheri se asteapta la o crestere a cererii fata de 65% in sondajul din 2014. intr-o  proportie  de  70% bancile anticipeaza crestere si in privinta  cererii  de  creditare pentru clienti persoane juridice, dar ceva mai putin decat in 2014  cand 80% aveau astfel de asteptari.

Totusi, in  ce  priveste  produsele  de  hedging,  procentul  celor  care  se  asteapta la cresteri este de 61%, mai mare decat in 2014 cand era de 44%. Peste  80%  din banci  se  asteapta ca cheltuielile  cu  provizioanele de risc de  credit  sa nu creasca, iar dintre acestea 40% preconizeaza chiar o scadere. Procentul este similar cu 2014, dar ponderea celor care se asteapta la o scadere semnificativa a crescut la 27% (fata de 5% in 2014).

“Trendul european este diferit, ceva mai multe banci decat in 2014 asteptandu-se la o crestere a cheltuielilor cu provizioanele. Dat fiind recentul exercitiu de evaluare a calitatii activelor (AQR), aceasta asteptare este explicata in principal de pregatirea tranzitiei la noul standard de raportare financiara IFRS 9. Pentru marea majoritate a portofoliilor si a bancilor implementarea noilor cerinte va duce la cresterea provizioanelor ”, a precizat Gelu Gherghescu.

Desi se asteapta ca veniturile nete din dobanzi si veniturile nete din comisioane sa nu creasca, un procent mare de banci (peste 90%) anticipeaza ca rezultatele financiare se vor imbunatati. Aceasta previziune, mai  optimista decat  cea  privind  evolutia cheltuielilor  cu  provizioanele, se explica prin faptul ca, desi imbunatatirea  vine in  principal  din  reducerea  costului  riscului, in multe din cazuri aceasta va insemna trecerea de pe pierdere pe un usor profit.

“Este foarte important ca rezultatele bancilor sa se imbunatateasca contribuind astfel la capitalizarea  acestora si  implicit  la  cresterea  apetitului  de  creditare. in  absenta  unor perspective de profitabilitate similare cu cele ale sectoarelor bancare performante din regiune capitalul nu are nicio motivatie sa ramana si cu atat mai putin sa vina in sectorul bancar romanesc”, a subliniat Gelu Gherghescu.

Gestionarea riscurilor, in special Riscul reputational, respectiv Conformarea cu reglementarile pe  zona consumatorilor ocupa primele 3 locuri pe  agenda  bancherilor, chiar cu procente in crestere fata de 2014. Simplificarea proceselor si automatizarea ramane importanta dar coboara cateva pozitii pe agenda bancherilor fata de 2014.

Se intensifica asteptarile privind consolidarea sectorului bancar atat pe termen scurt cat si pe termen mediu. Aproximativ 50% din bancheri se asteapta la o consolidare de anvergura medie in urmatoarele 12 luni (fata de  numai  24% in  2014) in  timp  ce  la  orizontul urmatorilor 3 ani, 41%  din  banci estimeaza o  consolidare  de  mare  anvergura, cu mult  peste  procentul  de  14% din  2014.

Bancile  sunt mai interesate decat in  2014  de  vanzarea  de  active,  procentul  celor care  iau in  considerare  acest  aspect  ajungand  la  59%,  dublu  fata de  anul  trecut, insa in majoritatea  cazurilor  este  vorba  de  credite  neperformante.  A crescut totusi la 14% procentul bancilor care sunt interesante de Parteneriate si Joint ventures, dar se plaseaza cu mult sub nivelul indicat de studiul european (34%).

Aproximativ 55% din banci se asteapta sa reduca usor numarul de angajati, mai mult decat in 2014  cand doar 29% din banci faceau astfel de previziuni. Totusi se estimeaza ca cheltuielile cu remunerarea angajatilor nu vor scadea in peste 80% din banci si chiar vor creste in 32% din acestea.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)