Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG ca administrator special.

In caz de dezastru, Astra nu poate plati daunele si va intra in incapacitate de plata

“Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicata, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (…) reprezentata legal de domnul Iulius Alin Bucsa, in calitate de presedinte Directorat. Art. 2.- Se desemneaza KPMG ADVISORY SRL”, se arata in decizia ASF.
Incepand de marti, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii de asigurare/reasigurare care se transfera administratorului special pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere. Suspendarea opereaza si isi produce efectele pe toata durata procedurii de redresare financiara prin administrare speciala.

“Administratorul special preia integral atributiiie persoanelor semnificative ale societatii de asigurare supuse procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, asa cum acestea rezulta potrivit legii si actelor constitutive ale societatii de asigurare”, se arata in decizia adoptata marti de ASF.

in urma cu doua saptamâni, MEDIAFAX a anuntat ca ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA.

KPMG va trebui sa initieze “in regim de urgenta” procedurile legale de majorarea capitalului social pâna la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare. Inventariere si instrumentare a dosarelor se va face in regim de urgenta.

Administratorul va lua luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei ii va fi interzis sa efectueze investitii in valori mobiliare si imobiliare, cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat/certificate de trezorerie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)