Potrivit presei din Turcia, în 27 octombrie a avut loc un atac cibernetic masiv ce au afectat companii din regiune, precum Garanti Bank – în Turcia si Romania – dar au avut și un impact partial asupra operatorilor de telefonie mobilă Türk Telekom, Vodafone și Turkcell.

Garanti a emis luni o declaraţie către bursa din Istanbul, recunoscând că este una dintre companiile afectate. „Ne confruntăm cu un atac de tip DDOS [Distributed Denial of Service] care vizează încetinirea sau blocarea accesului la serviciile de pe canalele noastre digitale”, potrivit băncii, menţionând că aceasta este o situaţie cu care se confruntă diferite ţări şi instituţii.

Banca precizează că se lucrează intens împreună cu furnizorii de servicii de internet pentru a găsi o soluţie la această problemă.

„În timp ce acţiunile de până acum au rezolvat în mare măsură întreruperea accesului intern, întâmpinăm dificultăţi în a răspunde la cererile venite din străinătate”, se arată în comunicatul băncii.

În România, Garanti Bank anunţă, într-o postare pe Facebook, că din cauza problemelor tehnice sunt indisponibile momentan internet si mobile banking, website-urile garantibank.ro si bonuscard.ro, precum si platile de e-commerce.

Clientii pot folosi în continuare cardurile emise de banca pentru a efectua plati, ATM-urile Garanti Bank sunt, de asemenea, functionale, iar toate serviciile puse la dispozitie in agentii sunt in continuare disponibile.

Și Georgia a trecut printr-un atac cibernetic asemănător

Acelasi atac cibernetic a afectat Georgia. Aproximativ 2.000 de site-uri internet georgiene, între care cele ale preşedinţiei, unor tribunale şi media au fost vizate luni de un atac cibernetic masiv, au anunţat mai mulţi responsabili din această mică fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, potrivit AFP.

Potrivit agenţiei de presă georgiană Interpress, site-urile vizate de atacul cibernetic au afişat fotografia fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care era însoţită de inscripţia în engleză ‘I’ll be back’ (‘Ma voi intoarce’).

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)