Piraeus Bank Grecia a vandut miercuri subsidiara ATE Bank din Romania unor investitori romani, pentru aproximativ 10 milioane de euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse din filiala locala a bancii grecesti. “Cumparatorii romani au preluat doar autorizatia bancii, impreuna cu infrastructura si capitalul social, iar bilantul ATE Bank va fi absorbit de Piraeus”, au declarat sursele citate.

Agentia MEDIAFAX a publicat in luna octombrie a anului trecut ca ATE Bank Romania, preluata la mijlocul lui 2012 de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, urmand ca in 2013 sa fie atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalurile sa ajungă la 200 de milioane de euro.

In toamna anului trecut a aparut in piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.

Surse spuneau atunci insa ca tranzactia va fi realizata de un număr minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.

Noua banca ar urma sa fie condusa de fostul prim-vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care este si artizanul negocierilor. Burduja nu a putut fi contactat.

Burduja a fost numit luni in Consiliul de Administratie al Leumi Bank, decizie confirmata atat de el, cat si de oficialii bancii. Numirea lui Burduja in Consiliul de Administratie al bancii ar putea sugera ca israelienii de la Leumi sunt dispusi sa renunte la filiala din Romania in cazul unei oferte oportune.

La mijlocul anului trecut, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania. ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania.

In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)