Desi din punct de vedere tehnic, bancomatele au tot evoluat in ultimii 40 de ani, experienta de utilizare a ramas aceeasi. Practic, introduci cardul, tastezi PIN-ul si optezi pentru operatiunile pe care vrei sa le efectuezi. Reprezentantii bancii spaniole BBVA s-au gandit ca ATM-ul viitorului nu are neaparat nevoie de automatizarea accentuata a proceselor, ci mai degraba de ”umanizare”, prin eliminarea ”functionalitatii reci” a bancomatului. Tocmai de aceea le-a solicitat celor de IDEO si Fujitsu sa construiasca un nou ATM pornind de la acest deziderat.

Dupa ce au studiat doi ani preferintele utilizatorilor si de asemenea asteptarile lor, a fost lansat noul ATM, care in acest moment este disponibil in reteaua institutiei de credit din Spania si care stie sa faca o multime de operatiuni. Prima idee mareata este de a pune ecranul in plan vertical si nu culcat.

[quote_left]NOU: “Topul bancilor dupa reteaua de ATM-uri si POS-uri in 2011” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre numarul de ATM-uri si POS-uri din portofoliul a 22 banci autohtone. Pentru informatii unicat click aici![/quote_left]Fiind in “picioare”, utilizatorul poate acoperi cu corpul ecranul (fata de pozitia orizontala care lasa pe cel din spate, de la coada, sa vada ceva pe ecran) si, in acest fel, se simte mult mai in siguranta. Fujitsu a renuntat, de asemenea, la tastatura fizica, optand pentru butoanele disponibile direct pe ecran (touch screen ca in cazul tabletelor).

Interesant este faptul ca bancomatul tine minte operatiunile cele mai des facute de utilizator si i le plaseaza in prim plan, ca niste shortcut-uri. Mai mult, tranzactiile sunt vizualitate prin intermediul unor animatii care se deruleaza in timp ce se proceseaza o operatiune care iti arata cam ce se intampla in acel timp (numara banii, scoate banii, etc.). Detalii despre ATM-ul viitorului sunt disponibile pe www.fubiz.net.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)