Vom mai putea lua credite ipotecare? Daca da, la ce costuri si cu ce avans? La bancile care aplica deja noile norme de creditare, avansul minim a crescut si de doua ori. Restul bancilor incearca sa profite de avantajul nesperat si au redus perioada de analiza a solvabilitatii clientilor.

Capital.ro a vrut sa vada cum stau lucrurile „la fata locului“ si a facut un tur pe la agentiile catorva dintre cele mai importante banci din Romania. Sub masca unei persoane casatorite, dar fara copii, cu contract de munca pe perioada nedeterminata si venituri lunare nete de 5.000 de lei, dar si cu un credit de nevoi personale a carui rata lunara este de 100 de euro, reporterul Capital a incercat sa obtina un imprumut pentru achizitionarea unui apartament cu trei camere in valoare de 70.000 de euro.

Concluzia? Bancile care au trecut deja la noile reguli practica un avans minim de pana la doua ori mai mare, iar bancile care functioneaza inca pe vechile norme fac tot posibilul sa acorde credite „cat mai tin normele vechi“. Pentru aceasta, unele dintre ele au redus si perioada de analiza a solvabilitatii solicitantului.

Devine tot mai clar ca noul regulament va reduce semnificativ accesul la creditele de locuinta. Un avantaj vor avea bancile care au practicat si pana acum un nivel al avansului mai mare decat media pietei. Oferta lor ramane, cu mici exceptii, neschimbata. Citeste materialul integral pe www.capital.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)