Vicepreședintele BCR, Dana Demetrian, a declarat la ZF Bankers 2016, că toate părțile implicate în Programul Prima Casă vor trebui să analizeze schimbarea acestuia astfel încât condițiile de acordare să fie sustenabile și pentru client și din punct de vedere economic.

“Programul Prima Casă nu poate fi schimbat de către o bancă, dar parametrii pe care acest program îi are ar putea fi modificați în următorii ani, mai ales dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în lume și cu programe similare cu al nostru. De aceea vedem că trebuie să ținem cont de gradul de dezvoltare pe care România îl are și de faptul că parametrii programului trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung și pe care toată lumea îi știe: e vorba de avans și de dobândă, care ar trebui să vină mai aproape de realitate. Este clar că avansul de 5% nu este unul sustenabil așa cum poate ar trebui să privim și să analizăm în detaliu tot ceea ce înseamnă piață, profil de client, vorbim de zone diferite în România, cu potențial diferit. Vorbim în ansamblu de un mix de parametri pentru a ajunge la un produs sustenabil pentru România”.

Avansul sustenabil de 15%

Dana Demetrian-tendinte2016“Avansul la Prima Casă ar putea să meargă spre 15%. Nu sunt în măsură să spun în mometul de față o cifră exactă. Nu vreau să avansez acest lucru. Cred că cel mai corect este să ne așezăm cu toții la masă și să analizăm în ce situație suntem astăzi, ce ne dorim de la România și să vedem ce se întâmplă în țările cu economii dezvoltate, pentru că dacă ne uităm la totalul creditării ipotecare în total PIB suntem mult sub cel din țările dezvoltate și chiar sub cele din țările din jurul nostru. Trebuie să creștem, dar să creștem sănătos”, a spus Dana Demetrian.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)