Avem un oligopol bancar in care bancile fac cam ce doresc. BNR sa nu isi faca iluzia ca tine lucrurile sub control, scrie Dan Popa pentru HotNews.ro Lacomia unor bancheri s-a transferat in targeturi impuse angatilor. Tinte privind volumul creditelor, echiparea clientilor cu produse ale bancii samd. Tintele au fost atinse, bancherii si-au luat bonusurile insa in timp, imprumuturile s-au intors impotriva lor, devenind credite neperformante si trebuind provizionate la BNR.

La o intalnire cu cativa reprezentanti ai media, supraveghetorul sef  din BNR , Nicolae Cinteza, a confirmat asemenea practici.”Trendul neperformantelor este crescator, dar cu viteza de crestere in scadere. A fost un avant in acordarea de credite si din pacate unele banci isi fixau ca indicatori volumul creditelor. Am ajuns in situatia ridicola ca unele banci sa deschida conturi de 100 de lei ca sa raporteze cresterea numarului de conturi, dupa care le inchid”, povestea el.

Foarte multe nu sunt de povestit, dar toate se leaga cu ambitia bancilor comerciale si a BNR de a nu permite o lege a falimentului personal. Cred ca sistemul bancar ar avea pierderi, dar nivelul declarat de bancheri de 5 miliarde pierderi nu poate fi inghitit cata vreme nimeni nu doreste sa puna la dispozitie studiul invocat de ARB si BNR in ciuda solicitarilor oficiale.

 

Integral aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)