Bancile au fost obligate sa afiseze toate costurile legate de tranzactiile cu cardurile de debit si de credit de la ATM. In unele cazuri, insa, mesajele nu sunt foarte lamuritoare. “Atentie! Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului“ – acesta este mesajul afisat de multe ATM-uri.

Cauza? O explica ANPC

Autoritatea de Protectie a Consumatorului, cea care a initiat aceasta masura, sustine ca mesajul este unul provizoriu, este o prima etapa, un compromis la care s-a ajuns dupa ce bancile au venit cu argumente si au spus ca afisarea comisioanelor concrete ar fi costisitoare, iar aceste costuri ar urma sa fie suportate tot de clienti, prin cresterea tarifelor.

“Am preferat ca Ordinul sa fie implementat gradual. Ordinul privind anumite masuri de informare la ATM va fi imbunatatit gradual in asa fel incat sa fie posibila implementarea sa fara a fi transferate niciun fel de costuri catre consumatori”, explica reprezentantii ANPC pentru ziarul Gandul.

Ce costuri sunt
”La nivel de sistem bancar costurile nu sunt neglijabile, chiar daca ele sunt mai mici decat ar fi rezultat in varianta initiala a ordinului ANPC care ar fi impus schimbarea intregii arhitecturi a sistemului de afisare a informatiilor, nu numai varianta afisarii costurilor de catre bancile emitente, ci si de catre bancile acceptatoare”, au explicat pentru Gandul reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)