Banca Comerciala Carpatica (BCC) a raportat pentru anul trecut un profit net de 38 milioane lei (8,59 milioane euro), in crestere cu 77,2% fata de 2012, sustinut de recuperarea creantelor din impozitul amanat de 11,89 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 14%, la 4,06 miliarde lei. In 2012, profitul net s-a situat la 21,66 milioane lei.

Carpatica a realizat in 2013 un profit brut de 26 milioane de lei, cu 5,16% peste nivelul din anul precedent, datorita unei aprecieri a venitului net cu 12% (aproape 24 milioane lei), la 217,15 milioane lei, fiind afectat de costurile de transformare organizationala si de cresterea provizioanelor, se arata intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), preluat de Mediafax.

Soldul net al creditelor a crescut cu 4% (44 milioane lei )fata de 2012, la 1,226 miliarde lei, iar cel al depozitelor s-a apreciat cu 12% (306 milioane lei), la 2,82 miliarde lei. Astfel, banca a avut un raport credite/depozite de 55%.

Creditele noi acordate companiilor s-au diminuat cu 79 milioane lei, la 530 milioane lei, scadere influentata de procesul de transformare organizationala care a presupus remodelarea fluxurilor si a activitatii de creditare.

“Activitatea bancara dedicata IMM-urilor a dat rezultate bune, iar impreuna cu o crestere sustinuta a activitatii de trezorerie a generat pe parcursul anului venituri nete de 217 milioane lei. Activitatea de restructurare si de reducere a riscurilor au avut un impact asupra profitului brut. Costurile acestor activitati au fost in interesul pe termen lung al bancii chiar daca au limitat profitul inainte de impozitare la 26 milioane de lei”, a declarat in comunicat directorul bancii, Johan Gabriels.

Cheltuiala aferenta pierderilor din creditele acordate a crescut cu 16 milioane lei, la 25 milioane de lei, reflectand cu precadere deprecieri privind creditarea IMM-urilor si deprecierea aferenta Carpatica Invest (7 milioane lei).

“Cheltuielile operationale au crescut cu sase milioane lei, ajungand la 166 milioane lei, incluzand un cost de patru milioane lei pentru transformarea organizationala si o reducere a personalului cu 20% comparativ cu 2012”, se spune in comunicat.

Rata cost/venit a scazut de la 77% la 69%. Rata de solvabilitate estimata este de 11,83%, luand in calcul profitul obtinut anul trecut, la finele lunii decembrie solvabilitatea bancii fiind de 10,64% fara a include profitul.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 6,24% la 9,79%, reflectand in principal cresterea profitului, iar rentabilitatea activelor (ROA) s-a apreciat de la 0,48% la 1,04%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)