Banca Centrala din Ungaria recicleaza de patru ani bancnotele uzate si le transforma in brichete pentru incalzire. Acestea sunt destinate institutiilor sociale aflate in dificultate, gest apreciat in aceasta perioada marcata de temperaturi scazute, relateaza AFP. “Este un act de caritate foarte util, un ajutor important pentru fundatia noastra, pentru ca putem elimina unele cheltuieli de incalzire datorita acestor brichete”, a declarat Krisztina Haraszti, directoarea fundatiei pentru ajutorarea autistilor din Miskolc.

Economia datorata acestor brichete ajunge in jurul valorii de 50.000-60.000 de forinti (aproximativ 180-200 de euro) pe luna, “o suma considerabila in aceasta perioada de criza”, a adaugat Haraszti.

Un camion trimis de centrul logistic al Bancii Centrale (MNB) a transportat marti aproximativ patru tone de brichete catre aceasta fundatie, aleasa in 2012 pentru a se incalzi cu “forinti”, alaturi de Asociatia pentru ajutorarea copiilor cu handicapuri din Veszto.

[quote_left]NOU: “Bilantul bancilor in 2011 pe piata de fonduri europene” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre finantarile acordate anul trecut de BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Garanti Bank. Pentru detalii click aici![/quote_left]Incepand cu luna septembrie, banca a livrat brichetele pentru incalzit o data pe luna si planuieste sa continue livrarile pana la venirea primaverii, in martie.  Ultima livrare a fost asteptata cu nerabdare din cauza frigului siberian care s-a abatut asupra Ungariei de aproximativ sase zile, cauzand moartea a 16 persoane. Deoarece valoarea calorica a unei brichete este foarte ridicata, este “de ajuns sa se adauge cateva lemne pentru a se face caldura”, a declarat Haraszti.

“Cercetarile noastre au aratat ca proprietatile de incalzire ale acestor brichete fabricate cu ajutorul bancnotelor scoase din uz sunt similare cu cele ale lignitului”, a declarat directorul centrului logistic al MNB, Barnabas Ferenczi. Ele pot fi arse in dispozitive pentru incalzire cu combustibil mixt, a mentionat acesta.

Initial bancnotele uzate erau arse, ulterior insa centrul s-a dotat cu o masina pentru a le comprima, transformandu-le in brichete pentru incalzire. Bancnotele sunt mai intai tocate dupa care sunt comprimate cu ajutorul acestei masini fara a se adauga aditivi chimici.

Banca Centrala a Ungariei doneaza 800 milioane euro pentru foc

In fiecare an, MNB retrage din circulatie circa un sfert din bancnote, din cauza uzurii, si imprima tot atatea pentru a le inlocui. “Acest lucru echivaleaza cu 200 de miliarde de forinti” (800 de milioane de euro) sau 40-50 de tone de brichete pe an”, detaliaza directorul centrului. Este nevoie de aproape cinci milioane de forinti (17.000 de euro) pentru a fabrica o singura bricheta de aproximativ un kilogram, informeaza Mediafax.

La centrul logistic, securitatea este severa, salariatii purtand salopete de lucru fara buzunare.  Alegerea beneficiarilor acestui ajutor se face prin cerere de oferta. Printre conditiile impuse de Banca Centrala, garanta a stabilitatii preturilor si cea care dirijeaza disciplina bugetara, este faptul ca aceste fundatii sa nu aiba datorii publice.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)