Banca Comerciala Feroviara este printre primele banci din Romania care au adoptat schema SEPA pentru transferurile in lei. Din 2 noiembrie 2012, sistemul bancar romanesc a adoptat schema SEPA pentru Credit Transfer adaptata pentru plati in lei, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au trecut, din punct de vedere tehnic, la standardele europene de procesare a platilor in moneda nationala. Schemele de plata SEPA sunt un set de reguli, practici si standarde in scopul realizarii interoperabilitatii la nivel interbancar, reglementare a Consiliului European al Platilor (EPC).
Noile standarde de plata, configurate prin sistemul Sent al Transfond vor aduce o serie de beneficii, atat bancilor cat si clientilor, persoane fizice si companii, datorita uniformizarii informatiilor aferente platilor la toate bancile.
In urma implementarii schemei SEPA, caracteristicilor serviciului de plati in lei pe care Banca Comerciala Feroviara il presteaza clientilor sai au ramas neschimbate. Tocmai de aceea, singurul aspect de care acestia trebuie sa tina cont la efectuarea platilor interbancare in lei de mica valoare este numarul maxim de caractere impus pentru completarea detaliilor de plata, conform standardului SEPA si a prevederilor Normei BNR nr. 1/ 2005 (privind modul unitar de completare a mentiunilor din ordinele de plata in mesajele electronice utilizate in sistemul ReGIS si in casa de compensare automata).
Modificarea se aplica atat platilor efectuate la ghiseele bancii cat si celor efectuate prin aplicatia de Internet Banking – BCF ONLINE.
Deocamdata, doar Banca Comerciala Feroviara si alte 16 banci din cele 41 au adoptat schema SEPA pentru transferurile in lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)