Românii care folosesc conturi bancare de plăți cu servicii de bază au scăpat de plata anumitor comisioane. De sâmbătă, 27 ianuarie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază. Actul normativ reglementează, printre altele, şi serviciile pentru care consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar nu vor mai plăti comisioane bancare.

Printre acestea se numără comisioanele de administrare sau de interogare a soldului.

Legea nr. 258/2018 defineşte consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar ca fiind consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Potrivit art. 15 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 este de 4.162 lei. În concluzie, consumatorul vulnerabil este cel cu un venit sub 2.497 lei.

Ce prevede legea

În secţiunea “Comisioane percepute pentru un cont de plăți cu servicii de bază” se stabileşte că, în cazul consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar, instituțiile de credit oferă gratuit (fără comisioane) următoarele servicii:

deschiderea, administrarea și închiderea unui cont de plăți;
depunerea de fonduri într-un cont de plăți;
retrageri de numerar efectuate pe teritoriul ţării noastre, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit;
primele 10 operațiuni lunare de plată efectuate pe teritoriul Uniunii Europene (debitări directe, plăţi prin card, transferuri de credit).

În cazul persoanelor care NU intră la categoria consumatori vulnerabili (venit de peste 2.497 lei), se asigură gratuit deschiderea, administrarea și închiderea unui cont de plăți şi retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit.

Pentru celelalte servicii, legea stabileşte că se pot percepe comisioane rezonabile.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)