Credit Suisse a fost acuzată de un tribunal elvețian că a permis unor bande bulgare de traficanți de cocaină să spăle milioane de euro, potrivit Reuters.

În primul proces penal al unei bănci importante din Elveția, procurorii cer despăgubiri de la Credit Suisse în valoare de aproximativ 42,4 milioane de franci elvețieni (45,86 milioane de dolari). Procurorii susțin că a doua cea mai mare bancă a țării și unul dintre foștii ei manageri nu au luat toate măsurile necesare pentru a-i împiedica pe presupușii traficanți de droguri să ascundă și să spele bani cash între 2004 și 2008.

Rechizitoriul are peste 500 de pagini și se concentrează pe relațiile pe care Credit Suisse și fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev și mai mulți asociați, dintre care doi sunt acuzați în acest caz. Un al doilea rechizitoriu îl acuză pe fostul manager de relații cu Julius Baer pentru facilitarea spălării banilor.

„Credit Suisse respinge ca nefondate toate acuzațiile și este convinsă că fostul său angajat este nevinovat”, a declarat banca într-o declarație pentru Reuters. Acesta a adăugat că „se va apăra energic în instanță”.

Un reprezentant legal al fostului angajat al Credit Suisse a declarat că acest caz este nejustificat, iar clientul său a negat fapta. Banev nu se confruntă cu acuzații doar în Elveția. El a fost condamnat pentru trafic de droguri în Italia în 2017 și apoi în Bulgaria în 2018 pentru spălare de bani.

Cazul este unul de intens în Elveția unde este văzut ca un test pentru procurorii care adoptă astfel o poziție mai dură împotriva băncilor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)