Romania pare a fi tara tuturor posibiliatatilor. Clientii au constatat ca este mai avantajos, in mod paradoxal, sa ajungi dator la firma de recuperare decat la banca.

Firmele de recuperare reusesc sa rezolve amiabil, prin rate mult mai mici si discounturi serioase, 90 % din cazurile care ajung la ele. Bancile insa nu-i stimuleaza pe clientii care-si platesc la timp ratele, ca sa nu ingroase randurile celor executati silit, potrivit unei analize a jurnalistilor de la Pro TV.

Solutiile oferite de astfel de firme ce cumpara credite neperformante sunt mai variate decat ale bancilor. Ana Maria Bildea, collection manager la Kredyt Inkaso: ” O reducere a debitului, un procent pe care noi il putem sterge din datorie. Oferim si rate ca valoare foarte mici in comparatie cu venitul. Nu mai calculam alta dobanda, iar la franci ne uitam la cursul care a fost luat imprumutul si adaptam la acea valoare sa-i fie convenabil sa achite”.

Atunci cand o persoana a facut un imprumut si nu-si mai plateste ratele timp de trei luni de zile, creditul devine neperformant. In primul scenariu, banca executa ipoteca. In al doilea scenariu, cand imprumutul este de regula de nevoi personale, banca se hotaraste repede sa-l vanda unei firme de recuperari de creante. Potrivit surselor din piata, acestea se vand la doar 10% din valoarea contabila. Clientul rau-platnic se poate intelege cu recuperatorul sa achite intre 30 si 50% din cat mai avea de plata si sa “stinga” astfel datoria.

Astfel se ajunge intr-o situatie paradoxala: cei care nu-si mai platesc datoriile sunt avantajati in raport cu romanii care fac eforturi sa-si achite fara intarziere ratele.

Stirile PRO TV au intrebat noua banci daca isi sprijina ori premiaza intr-un fel clientii buni platnici, multi dintre ei aflati acum in situatia de a plati dublul ratei de la momentul contractarii creditului.

Doar OTP Bank a raspuns pana acum. Intr-un comunicat, reprezentantii bancii au informat ca ofera dobanda zero pentru cei care si-au platit ratele fara intarziere timp de noua luni. Promotia se adreseaza insa doar clientilor care au luat credite anul acesta, dobanda dispare doar trei luni de zile, iar de “oferta” nu a beneficiat inca nimeni.

In aceasta toamna bancile urmeaza sa vanda firmelor de recuperare credite neperformante de peste un miliard de euro


Cum explica Florin Danescu, presedinte executiv al ARB, acest fenomen: “Presiunea pusa pe timp, o rapidizare sa spunem a deciziei prin care se constata ca un credit are sanse mai mici sau mai mari sa fie recuperat”.

Avocatii vor avea de munca

Marius Coltuc, avocat : “O sa avem cel putin 1,6 milioane de executari silite”

 

SURSA – Stirile Pro TV

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)