Banca irlandeza Permanent TSB va oferi compensatii financiare de zeci de mii de euro catre 1.300 de clienti afectati de “erori semnificative” ale bancii in calculul ratei de dobanda la creditele ipotecare. Aceste erori” profund regretabile” de “supraincarcare” a costurilor au dus la pierderea locuintelor unui numar de 61 de clienti ai bancii, potrivit unei anchete a bancii centrale irlandeze.

Investigatia bancii centrale a evidentiat ca banca si subsidiara sa nu au reusit sa informeze anumiti clienti de consecintele deciziei de a renunta mai devreme la o rata fixa a dobanzii sau ca practica o rata variabila la finele perioadei de dobanda fixa. Consecintele acestor “erori” a dus la plati suplimentare efectuate de catre peste 1.300 de clienti cu credite ipotecare.

Mai exact, 1.152 de client ai bancii Permanent TSB si 220 de client ai subsidiarei sale –  Springboard Mortgages Limited, vor beneficia de plati compensatorii pentru daunele produse.

Cei  61 de clienti care si-au pierdut proprietatile vor beneficia de o compensatie platita de banca in valoare de 50.000 de euro. Platile  medii acordate pentru fiecare persoana afectate de calculele gresite ale bancii se vor reduce la 25.000 de euro.

Banca Centrala anunta ca  “va continua sa urmareasca investigatiile sale de punere in aplicare a masurilor impuse bancii”.

Bancherii implicati au declarat ca vor face “tot posibilul” pentru a ajuta clientii care si-au pierdut casele, dupa erorile bancii”.

“Ne pare rau ca acest lucru a avut loc iar obiectivul nostru acum este corectarea pozitiei fiecarui client afectat, cat mai rapid posibil”, a declarat Alan Cook, presedintele bancii.

SURSA

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)